(FOTO) DA LI JA PAPA BIO ZALJUBLJEN U OVU ŽENU: Pisma otkrila najveće tajne Jovana Pavla Drugog!
Foto: AP, Wikipedija

Snimljen dokumentarac

(FOTO) DA LI JA PAPA BIO ZALJUBLJEN U OVU ŽENU: Pisma otkrila najveće tajne Jovana Pavla Drugog!

Planeta -
LONDON - BBC će u ponedeljak emitovati dokumentarni film o tome kakvi su bili odnosi sa ženama najomiljenijeg pape, Jovana Pavla II i da li je bio zaljubljen u udatu profesorku filozofije.

Dokumentarac o Papinom ljubavnom životu snimljen je na osnovu otkrivenih pisama koje je 70-tih godina prošlog stoljeća razmenivao, tada kao kardinal Karol Vojtila, s Anom-Terezom Tuminickom profesorkom filozofije koja je radila na knjizi o papama.

Tuminicka, koja je preminula 2014. godine, kazala je kako je se četiri godine redovno dopisivala s budućim poglavarom Katoličke crkve, oboje su tada bili u 50-tima, a sarađivali su na filozofskoj raspravi koju je pisao.

Profesorka, rođena u aristokratskoj poljskoj familiji, bila je udata za profesora s Harvarda, Hendrika Hauthakera.

No, kazala je kako je ostala odana prijateljica Papi, sve do njegove smrti, a bio je gost i u njihovom domu u Vermontu.

Karl Bernštajn, nagrađivani američki novinar koji je 1996. godine napisao biografiju o Ivanu Pavlu II, napisao je kako mu je saradnja s Tuminickom pomogla da postane Papa. Ona je demantovala bilo kakvu emocionalno-romantičnu vezu između njih dvoje kazavši: 'Kako sam se mogla zaljubiti u srednjovečnog sveštenika?"

Ipak, njeni prijatelji mislili su drugačije. Džordž Hanston Vilijams, također profesor s Harvarda, kazao je kako Papa nije bio svestan njenih dubokih osećanja.

Ona ih nije skrivala te je jednom prilikom kazala: 'Imao je posebne pokrete, poseban osmeh, način na koji je gledao sve oko sebe bio je drugačiji i bilo je neke lepote u tome.'

Druga žena s kojom je Papa bio vrlo blizak je Vanda Poltavska, psihijatar. Prava bura u Vatikanu nastala je 2009. kada je u javnost pustila vrlo ličnu korespondenciju, knjigu od 570 stranica, između nje i Pape.

Upoznali su se 50-tih godina kada je potražila pomoć sveštenika zbog grozota koje je preživjela u nacističkom logoru, između ostalog i medicinskih eksperimenata kojima je bila podvrgnuta. Postali su bliski prijatelji i ona je bila među nekoliko osoba koje su bile uz njegovu samrtničku postelju.

'Šta ima loše u prijateljstvu žene i sveštenika? Zar i oni nisu ljudska bića. Radimo za istu stvar', odgovorila je nakon glasina o romantičnoj vezi s Papom.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track