SVE TEORIJE O SMRTI VEKA: Merilin Monro ubijena zbog afere s Kenedijem!

Previše nepoznanica: Mnogo verzija o smrti najslavnije holivudske seks-bombe

SVE TEORIJE O SMRTI VEKA: Merilin Monro ubijena zbog afere s Kenedijem!

Planeta -
Glumica je pronađena gola na krevetu sa svilenim čaršavima, s rukom zgrčenom na telefonu. Mrtvozornik je rekao da se ubila, ali malo ko je u to zaista poverovao

Merilin Monro je primećena dok je radila u fabrici avionskih delova i za svega nekoliko godina je pokorila svet. Postala je glumica o kojoj su muškarci maštali, a žene je imitirale, ali status najveće zvezde Holivuda zacementirala je njena misteriozna smrt.U noći između 4. i 5. avgusta 1962. Merilin Monro je umrla. Mrtvozornik okruga Los Anđeles zaključio je da je njena smrt posledica „akutnog trovanja barbituratima zbog prekomerne doze... verovatno je u pitanju samoubistvo“.- Čudni događaji u vezi sa njenom smrću pokrenuli su teorije zavere. Merilin je pronađena gola na krevetu sa svilenim čaršavima, sa rukom zgrčenom na telefonu. Lista poziva koje je obavila te večeri izbrisana je iz računa. Dnevnik koji je pisala nikad nisu otkriveni. Položaj u kom je bila - noge su joj bile ispružene - veoma je čudan za nekog ko je umro od predoziranja, pa to govori da je neko pomerao njeno telo - piše Filip R. Džirard u knjizi „Teorije zavere u američkoj istoriji“.

Kako dodaje, i satnica smrti je sumnjiva.- Zvanično, Monro je otišla u sobu oko 20 sati. Junis Mari, njena služavka, probudila se oko 3.30, primetila svetlo i pronašla je u čudnom položaju. Pozvala je njenog psihijatra dr Ralfa Grinsona, koji je zatim pozvao dr Hajmana Engelberga i oni su ubrzo stigli. Engelberg je proglasio Merilin Monro mrtvom u 4.25. Glumac Piter Loford, zet Kenedijevih i čovek čiju je kuću posetila te večeri, tvrdio je da je o smrti Merilin Monro obavešten već u 3.30. S druge strane, vozači ambulantnih kola svedočili su da je rigor mortis ukazivao da je umrla oko ponoći - piše Džirard.Sve te nelogičnosti, ali i priče o vezama Merilin Monro sa braćom Kenedi, mafijom, komunistima... dovele su do prave erupcije teorija zavere. Čitaocima Kurira predstavljamo najpoznatije od njih.

SUMNJIVI DETALJI- Tačno vreme smrti nije poznato - deo svedoka tvrdio je da je umrla u ponoć, deo da je umrla u 4.25, deo je menjao iskaz više puta- Položaj tela je neverovatan za nekog ko je umro od prekomerne doze barbiturata, što znači da je telo pomerano posle smrti- Iako su u krvi i jetri pronađeni tragovi barbiturata, pilule nisu pronađene u želucu, a na telu nije bilo tragova uboda igle- Prema zvaničnoj verziji, Merilin je bila sama to veče, ali su pojedini svedoci tvrdili da su videli Roberta Kenedija da izlazi iz kuće- Lista poziva obavljenih te večeri izbrisana je iz telefonskog računa- Dnevnik od kog se Merilin nije nikad odvajala jednostavno je nestao

Zvanična verzija - samoubistvoNakon obdukcije, mrtvozornik okruga Los Anđeles zaključio je da je Merilin Monro „verovatno počinila samoubistvo“, i to barbituratima.Prema toj zvaničnoj verziji, ona je bila osoba sa mnogo problema - tri propala braka i dva spontana pobačaja. Bilo je glasina i o abortusu, kao i tome da je patila od šizofrenije. U prilog zvaničnoj tezi ide i to što je dvaput pretila da će se ubiti - jednom skokom kroz prozor, drugi put uzimanjem tableta. Međutim, njeni prijatelji koji su je videli dan-dva pre smrti tvrde da je bila veoma srećna, a ne depresivna, da je upravo dobila Zlatni globus i da je pregovarala o novim filmovima.

Dokaz... Sa Kenedijevima
Dokaz... Sa Kenedijevima

Teorija 1 - Džon Kenedi naredio ubistvoVeza Merilin Monro i predsednika SAD Džona Kenedija danas nije tajna. Međutim, početkom šezdesetih godina za nju se nije znalo. Tokom jednog njihovog boravka u Palm Springsu, Kenedi joj je rekao: „Merilin, ti zaista nisi materijal za prvu damu“ i „prebacio“ ju je svom bratu Robertu. Ipak, ona nije mogla da podnese to odbijanje, pa je 19. maja 1962. na rođendanskoj proslavi otpevala sada već čuvenu „Happy birthday, Mr President“. Način na koji je to uradila predstavljao je priznanje veze, pa se Kenedi uplašio da će ona izaći u medije i progovoriti o njihovoj vezi. Takav skandal mogao je da uništi političku karijeru tadašnjeg predsednika SAD, pa je, tvrde teoretičari zavere, Džon naredio da je ubiju.

Teorija 2 - Ugušio ju je Robert KenediMerilin Monro je nekoliko meseci pred smrt bila u vezi sa dvojicom braće Kenedi. Navodno, Džon nije želeo vezu, pa ju je „prebacio“ Robertu. Kako tvrde teoretičari zavere, zahvaljujući intimnim razgovorima sa Robertom, tada državnim tužiocem, ona je saznala za veze Kenedijevih sa mafijom, pa su se obojica plašila da će ona ispričati medijima istinu o njima. Prema jednoj teoriji, da bi sprečio to, Robert je naručio njeno ubistvo. Prema drugoj, dokumenta koja je za sobom ostavio privatni detektiv Fred Otaš, koji je inače prisluškivao glumicu, dokazuju da se ona te noći svađala sa Bobijem, pa je ovaj u besu uzeo jastuk i ugušio je, a onda pozvao svoje ljude da uklone dokaze.

Dokaz borbe... Modrice na licu
Dokaz borbe... Modrice na licu

Mafijaš... Sem Đankana
Mafijaš... Sem Đankana

Teorija 3 - Mafijaška kazna za tužiocaPrema jednoj teoriji, za smrt slavne glumice kriva je mafija. Čak Đankana u knjizi „Dvostruka prevara: Eksplozivna priča o mafijašu koji je kontrolisao Ameriku“ tvrdi da je njegov brat Sem Đankana, čuveni kriminalac, naručio ubistvo Merilin Monro. Kako je objasnio, Semova ideja bila je da smrću dive kazni Roberta Kenedija jer je kao državni tužilac gonio važne mafijaške bosove. Navodno, Đankana je želeo da smesti ovo ubistvo Robertu, ali je Kenedi uspeo da uđe u stan Merilin Monro i ukloni dokaze koji bi ga inkriminisali pre nego što je policija došla. Zanimljivo je da je CIA 1960. pregovarala sa Semom Đankanom da sa svojim mafijašima ubije kubanskog lidera Fidela Kastra.

Sumnjivi lekar... Ralf Grinson
Sumnjivi lekar... Ralf Grinson

Teorija 4 - Ljubomorni psihijatarIako mnogi događaji u noći kada je Merilin umrla nisu jasni, jedan jeste - kada je dr Ralf Grinson došao u njenu sobu, ona je još bila živa. On je nekoliko godina pre toga postao njen psihijatar i on joj je za smirivanje pripisivao barbiturate, koje je ona u velikoj meri zloupotrebljavala. Prema jednoj od teorija, razgovarajući sa Merilin, Grinson sezaljubio u nju i zbog toga zapostavio sve svoje obaveze. Kada je u svojoj ljubomori shvatio da nikada neće biti sa njom, on ju je ubio davši joj injekciju sa prekomernom dozom barbiturata, a zatim prikrio dokaze. Drugi tvrde da joj je smrtonosnu injekciju dao slučajno, a treći da je to učinio po nalogu braće Kenedi.

Teorija 5 - Presudio joj komunizamFrank Kapel u knjizi „Čudna smrt Merilin Monro“ ima prilično neverovatnu teoriju. On veruje da je naređenje da se ubije holivudska seks-bomba stiglo iz Moskve, a cilj komunista bio je da njenom smrću skrše moral SAD. Još neverovatnije su tvrdnje iz te knjige da je i sama Merilin bila komunista od vremena braka sa Arturom Milerom, kao da su komunisti bili i Džon i Robert Kenedi. Postoji još jedna slična teza: da je Merilin zaista bila član komunističke partije i da ju je američka vlada ubila zbog toga. U prilog tome ide FBI fajl koji govori da je diva zbog Milera zaista bila osumnjičena da je pristupila komunističkoj partiji, pa je ova agencija pratila svako njeno putovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track