UZAVRELA ATMOSFERA: Sve žešći sukobi na Trampovim mitinzima
Foto: AP

U Kaliforniji neće milijardera

UZAVRELA ATMOSFERA: Sve žešći sukobi na Trampovim mitinzima

Planeta -

Ukupno 35 osoba je uhapšeno, a 18 je povređeno u sukobima pristalica i protivnika republikanca Donalda Trampa, po završetku njegovog mitinga.

Sukobi su izbili na ulicama San Dijega, nakon što se ispraznila konferencijska sala u kojoj je Tramp održao miting uoči unutarstranačkih izbora u Kaliforniji, zakazanih za 7. jun. Policija je okupljanje ispred konferencijskog centra u gradu, koji se nalazi nedaleko od granice s Meksikom, proglasila nezakonitim.Nekoliko stotina policajaca je raspoređeno kako bi razdvojilo oko 1.000 Trampovih pristalica i protivnika. Oni su se u početku prvo međusobno vređali, da bi ubrzo došlo do fizičkog obračuna. Pojedini demonstranti su policajce gađali flašama vode i kamenjem.

Hapšenja... Bez milosti
Hapšenja... Bez milosti

Stanovništvo u San Dijegu većinom je latinskog porekla, a stotine hiljada ljudi svakodnevno nelegalno prelazi granicu s Meksikom. Tramp je poručio da će izgraditi zid na granici kako bi sprečio priliv ilegalnih imigranata.On je na svom nalogu na Tviteru ocenio da se policija nakon mitinga „fantastično izborila s nasilnicima, koji su pokušali da ugroze veoma miran i posećen skup“.Tramp je osvojio dovoljan broj delegata da bi osvojio nominaciju Republikanske stranke za predsednika SAD, a zvaničnu kandidaturu najverovatnije će dobiti na konvenciji stranke u Klivlendu u julu.

Probudio rasizam... Donald Tramp
Probudio rasizam... Donald Tramp

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja