ŠVEDSKA GUBI KONTROLU ZBOG AZILANATA U zemlji postoji čak 55 zona u koje policija ne sme ni da priđe
Foto: AP 19 Sept

Ceo sistem na ispitu

ŠVEDSKA GUBI KONTROLU ZBOG AZILANATA U zemlji postoji čak 55 zona u koje policija ne sme ni da priđe

Planeta -

Porast broja azilanata u Švedskoj, koja inače važi za zemlju sa veoma liberalnom politikom prema izbeglicama, postavio je tamošnju policiju na velike muke.

Kako prenose strani mediji, u Švedskoj postoji čak 55 zona u kojima zakon nije moguće sprovoditi. Navodno, te oblasti su podeljene u tri kategorije zavisno od rizika kojem se izlaže policija.

Sve veći broj policajaca daje otkaz jer ne žele da rade u takvim uslovima i da se izlažu opasnostima, a cela služba pati od manjka samopouzdanja, prenosi Krone.

Foto: AP
Foto: AP

Poslednja istraživanja navode da 4 od 5 službenika razmišlja da promeni profesiju. Ukoliko se upute ka jednoj od "zabranjenih" zona velika je verovatnoća da će biti napadnuti ako ne verbalno, onda kamenicama. Mnogi policijski automobili su zapaljeni ili ukradeni.

U tim oblastima kriminal je u porastu, navode policijski izveštaji.

Jedan od drastičnijih primera je grad Malme, treći po veličini u Švedskoj, u kome je u poslednjih nekoliko dana zapaljeno 70 automobila. Uhapšena je samo jedna osoba.

Mađarska je iskoristila pojavu zabranjenih zona kako bi promovisala referendum o kvotama za izbeglice, ali Švedska negira da takve zone postoje.

Prošle godine je i Pariz hteo da tuži kanal Foks njuz koji je izvestio da postoje gradske četvrti u koje ne sme niko da zalazi. Pariz je oštro reagovao, a diskusija o zabranjenim zonama postaje sve glasnija u jeku migrantske krize.

IZBEGLICA IZ SIRIJE SVOJIM SUNARODNICIMA: Ne dolazite u Švedsku!

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track