ŠVEDSKA MORA DA UVOZI ĐUBRE: Od svog su napravili struju, pa im reciklažne fabrike zuje prazne
Foto: Reuters 26 Avg 2016

Verovali ili ne

ŠVEDSKA MORA DA UVOZI ĐUBRE: Od svog su napravili struju, pa im reciklažne fabrike zuje prazne

Planeta -

Švedskoj se konačno dogodilo to da je najozbiljnije prisiljena da uvozi smeće iz drugih zemalja kako bi nastavila da održava svoj sistem proizvodnje energije i upravljanja otpadom.

Švedska je svoj sistem upravljanja otpadom odavno dovela do te mere da samo jedan odsto celokupnog otpada koji proizvede, odlaže na deponije.

Ono u čemu je Švedska, uslovno rečeno, pogrešila bilo je to što je veliki deo upravljanja otpadom sprovela kroz specifične pogone za paljenje smeća koje proizvode energiju i iz kojih se danas pokriva 50 odsto energetskih potreba.

Švedski sistem je, doduše, u doba kada je nastajao bio izrazito napredan. Ali, sada se Švedskoj događa to da pogone za spaljivanje otpada u energanama ima, ali smeća više nema. Posebno uz Šveđane koji savesno sortiraju svaku plastičnu bocu, papirić, koru od banane, konzervu, bateriju... Tako da uvoz smeća sada planira iz Rumunije, Bugarske i baltičkih zemalja.

Iz organskog otpada i kanalizacijskog mulja proizvodi se biogas koji se zatim koristi za javni prevoz, proizvodnju električne energije, za grejanje i kuvanje. Pa uz to fotonaponski kolektori za dodatnu proizvodnju električne energije, izolacioni materijali na zgradama toliko su moćni da odolevaju zimama u blizini polarnog kruga, a najbolje od svega to što je 75 odsto sve te infrastrukture ugrađeno u same zgrade.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track