SVET NA IVICI: Britanija optužila Putina za ubistvo, London zove ruskog ambasadora, Moskva preti!
Foto: Ap

Zaoštravanje

SVET NA IVICI: Britanija optužila Putina za ubistvo, London zove ruskog ambasadora, Moskva preti!

Planeta -
Velika Britanija će pozvati ruskog ambasadora u Londonu kako bi izrazli nezadovoljstvo zbog kako kažu nedostatka saradnje u istrazi ubistva Aleksandra Litvinjenka.

Takođe vlasti u toj zemlji razmatraju dalje korake protiv Rusije nakon izveštaja u kojem se navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio trovanje bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka radioaktivnom supstancom u Londonu 2006, saopšteno je danas iz Dauning strita.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

"Zaključak da je ubistvo odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi je izuzetno uznemirujuće. To nije način ponašanja nijedne države, a kamoli stalne članice Saveta bezbednosti UN", izjavila je danas portparolka britanskog premijera, prenosi Rojters.

U svetlu rezultata istrage razmatramo dalje korake, navela je ona.

Britanska agencija navodi da Kremlj negira bilo kakvu umešanost u smrt Litvinjenka.

I britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej takođe je rekla da je duboko uznemirujuća informacija da je ruska država verovatno umešana u ubistvo Litvinjenka.

Prema njenim rečima, na snazi su Interpolovi nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo.

Ona je rekla da će u vezi sa ovim slučajem biti primenjeno zamrzavanje sredstava.

Mej je dodala da će pozvati ruskog ambasadora u Londonu kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog nesaradnje. Ona je još rekla da je uputila pisma NATO i kolegama u EU kako bi se preduzeli koraci kako bi se sprečilo da se ubistva poput ovog ponove.

Britanska policija je danas saopštila da i dalje traži ekstradiciju Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, dvojice glavnih optuženih za ubistvo Litvinjenka.

Podsetimo, prema izveštaju istrage britanskih vlasti "ruski predsednik Vladimir Putin verovatno je lično odobrio ubistvo špijuna Aleksandra Litvinjenka".

Prema nalazima iz istrage, "Rusija je imala više motiva da ubije Litvinjenka", a zeleno svetlo za ubistvo je navodno dao i prvi čovek FSB Nikolaj Patrušev.

Kako je naveo sudija Robert Oven, koji je rukovodio istragom, Dmitrij Kovutin i Andrej Lugovoj su otrovali Litvinjenka radioaktivnim polonijumom radeći na osnovu nečije naredbe. Osim toga, ističe se da raniji navodi da je Litvinjenko ubijen po naredbi mafijaških krugova nisu neverovatni, ali da nisu podržani dokazima.

Pojedini analitičari istakli su da je u izveštaju britanske istrage sporno to što se u njemu koristi reč - "verovatno." Naime, kako ističu teško je zamisliti da neko izlazi sa ozbiljnim optužbama na račun bilo kog čoveka, a pogotovo na račun nekog šefa države, a gde je jedan od glavnih argumenata - "verovatno".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

S druge strane zvanična Moskva je saopštila da ne prihvata odluku britanskog suda o smrti bivšeg pripadnika ruskog FSB Aleksandra Litvinjenka jer je time narušen princip pretpostavke nevinosti, preneli su RIA Novosti.

"Rusija ne prihvata nikakvu odluku suda jer su se koristili dokazi prima facie, odnosno dokazi koji su neophodni da bi slučaj postojao. Drugim rečima, narušen je princip pretpostavke nevinosti koji je izveden na nivo međunarodnih odnosa“, rekao je izvor.

Takođe, isti izvor tvrdi da će ova istraga dovesti do "ozbiljnih posledice u odnosima Londona i Moskve".

(Tanjug/EKP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track