TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ: Erdogan uveo tromesečno vanredno stanje!
Foto: Al Džazira, PTS

Čeka se obraćanje predsednika Turske

TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ: Erdogan uveo tromesečno vanredno stanje!

Planeta -

Na sednicama Veća za nacionalnu sigurnost i vlade Turske doneta odluka o uvođenju vanrednog stanja u trajanju od tri meseca, poručio je turski predsednik Redžep Erdogan.

Iako je najavio da će "veliku odluku" saopštiti posle sednice Nacionalnog odbora, a mnogi su to tumačili kao uvođenje smrtne kazne, turski predsednik ipak se zaustavio na vanrednom stanju, što se i očekivalo. Erdogan je izjavio da je u skladu s članom 120. Ustava Turske doneta odluka da se proglasi tromesečno vanredno stanje.

"Ova odluka nipošto nije protiv demokratije, prava i slobode. Naprotiv, ova odluka ima za cilj čuvanje i jačanje vrednosti". Predsednik Erdogan izjavio da je odluka doneta kako bi se "u potpunosti odstranili svi teroristički elementi koji su učestvovali u pokušaju državnog udara".

Sednica Nacionalnog veća za sigurnost Turske je završena, a sastanak trajao skoro pet sati, očekuje se da Erdoga posle sastanka Veća ministara da saopšti važne odluke koje su doneli na sednici. Sednica je počela u Predsedništvu Turske u Ankari nešto iza 13 sati po lokalnom vremenu.

Erdogan je ranije najavio da će saopštiti važne odluke posle sednice. Ovo veće je najviše savetodavno telo za bezbednosna pitanja.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U međuvremenu, pokrenuta je istraga protiv svih vojnih sudija unutar vojnog sudstva koji deluju pri Ministarstvu odbrane Turske. U tom okviru dužnosti su razrešene 262 sudije i tužioci.

U čistkama koje vlada sprovodi od neuspelog puča u petak uveče privedeno je, otpušteno ili suspendovano više od 50.000 ljudi. Turska vlada pokrenula je i proces povlačenja licenci za 21.000 nastavnika u privatnim školama.

Državna agencija Anadolija je javila da vlasti smatraju da su ti nastavnici povezani sa Fetulahom Gulenom koga okrivljuju za organizaciju neuspelog vojnog udara prošle nedelje u kome je ubijeno više od 230 ljudi.

Gulen je demantovao svaku umešanost u puč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja