CEO SVET OPLAKUJE KASTRA: Evo šta su svetski lideri rekli povodom smrti kubanskog revolucionara
Foto: Reuters

Saučešća sa svih strana

CEO SVET OPLAKUJE KASTRA: Evo šta su svetski lideri rekli povodom smrti kubanskog revolucionara

Planeta -

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp oglasio se danas povodom smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera i oca Kubanske revolucije Fidela Kastra.

"Fidel Kastro je mrtav", napisao je Tramp na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Predsednici Indije, Meksika i Venecuele, Pranab Mukerdži, Enriko Penja Nijeto i Nikolas Maduro, izrazili su danas saučešće kubanskom narodu povodom smrti vođe Kubanske revolucije Fidela Kastra.

"Upućujem iskreno saučešće povodom smrti vođe revolucije i bivšeg predsednika Kube Fidela Kastra", napisao je Mukerdži na svom "Tviter" nalogu.

Predsednik Meksika uputio je izraze saučešća."Fidel Kastro je bio prijatelj Meksika, doprineo je odnosima zasnovanim na poverenju, dijalogu i solidarnosti. Iskreno žalim zbog smrti Kastra, vođe revolucije, simbola 20. veka", napisao je Nijeto na "Tviteru", prenosi "Sputnjik".

Maduro, predsednik Venecuele, istakao je da je u razgovoru sa aktuelnim predsednikom Kube Raulom Kastrom izrazio podršku i solidarnost sa svim Kubancima.

"Predsedniku Raulu Kastru preneo sam izraze podrške i saučešća povodom smrti komandanta Fidela Kastra", rekao je Maduro.

Oland: Oličenje revolucije

Fidel Kastro bio "oličenje Kubanske revolucije u svim njenim nadama i razočarenjima", poručio je danas francuski predsednik Fransoa Oland nekoliko sati posle objavljivanja vesti o smrti kubanskog lidera.

Fidel Kastro je bio "oličenje kubanske revolucije, u nadi koju je ona probudila i u razočarenjima koje je izazvala", navodi se u saopštenju Olanda.

Predsednik Francuske je naveo da je Kastro za Kubance bio oličenje ponosa zbog odbacivanja strane dominacije.Gorbačov: Kastro je umeo da ojača Kubu i da se odupre blokadi SAD

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov odao je danas priznanje ocu Kubanske revolucije.

Gorbačov je rekao da je Kastro umeo da "ojača" svoju zemlju i da se odupre blokadi SAD.

"Fidel je pružio otpor i ojačao svoju zemlju tokom najžešće američke blokade, kada je na njemu bio monumentalno jak pritisak i umeo je da povede svoju zemlju na put nezavisnog razvoja", rekao je poslednji lider SSSR-a, prenela je agencija Interfaks.

Putin: Kastro je simbol jednog razdoblja

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra, lidera kubanske revolucije koji je preminuo u petak uveče u 90. godini, nazvavši ga "simbolom jednog razdoblja" i "iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije", saopštio je Kremlj, javlja AFP.

(VIDEO) PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba oplakuje bivšeg predsednika

LEGENDARNE KASTROVE IZJAVE: Najveća dobrobit revolucije je da su čak i naše prostitutke obrazovane

PUTIN: Kastro je simbol jednog razdoblja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track