SVET SE PONOVO PODELIO: Jedni uz Trampa, drugi uz Siriju!
Foto: Reuters

Napad SAD na sirijsku vojnu vazu

SVET SE PONOVO PODELIO: Jedni uz Trampa, drugi uz Siriju!

Planeta -

"Verujem da je ovaj napad bio ograničen i vremenski i prostorno i bio je očekivan", rekao je Turdžman u telefonskoj izjavi za sirijsku državnu televiziju.

Upitan da li će biti odgovora Rusije, Turdžman je odgovorio da je Moskva osudila američki napad."Ne očekujem da će doći do vojne eskalacije", dodao je on.

Vazdušni napadi SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu pokazuju da je Vašington "kriv za političke dvostruke standarde", izjavio je danas zamenik predsednika Odbora za odbranu donjeg doma ruskog parlamenta Jurij Švitkin.Švitkin tvrdi da su SAD upotrebile takozvanu Islamsku državu kao oruđe za sopstvene geopolitičke interese, prenela je novinska agencija RIA, navodi Rojters.

"Američki napad na siriju je demonstzracija sile I vojni otpor borbi Sirije protiv međunarodnog terorizma2, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Kina je danas pozvala na sprečavanje daljeg pogoršanja situacije u Siriji nakon američkog napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vlade. Navodi se da je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing kazala da Kina poziva sve relevantne strane da se drže političkih rešenja, preneo je Rojters.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon izjavio je danas da je američki napad na sirijsku vojnu vazduhoplovnu bazu "dizajniran da odvrati" sirijskog predsednika Bašara Al Asada od daljeg vršenja napada hemijskim oružjem, ali je naglasio da taj napad ne predstavlja početak nove vojne kampanje.

"Ne gledamo tako na ovaj napad protekle noći", rekao je Falon odgovarajući na pitanje da li je napad SAD početak nove vojne kampanje, preneo je Rojters. Prema njegovim rečima, napad je bio veoma organičen na jedan aerodrom.

Poljska vlada podržava američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, saopštio je danas portparol vlade u Varšavi Rafal Bočenek."Amerika je zasigurno garant svetskog mira i poretka. Postoje situacije kada morate da reagujete, situacije kada morate da preduzmete stvarnu akciju", rekao je Bočanek za poljsku državnu tv stanicu "TVP Info".

Australijski premijer Malkolm Ternbul pozdravio je američki vazdušni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu ocenivši da je to "proporcionalan odgovor s pravom merom". Ternbul je, takođe, pozvao Rusiju da odradi svoj deo u uspostavljanju mira u Siriji, preneo je Rojters.

Malkom Ternbul
Malkom Ternbul

Iran je osudio američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, nazivajući ga "destruktivnim i opasnim"."Iran osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali istovremeno smatra da je, koristiti to kao izgovor za pokretanje jednostrane akcije, opasno, destruktivno i predstavlja kršenje međunarodnog prava", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi.

Kasemi je istakao da Iran snažno osuđuje svaku jednostranu akciju."Takve mere će ojačati teroriste u Siriji i zakomplikovati situaciju u Siriji i regionu", ocenio je on, preneo je Rojters.

Saudijska Arabija saopštila je da podržava američke napade na vojne mete u Siriji, ističući da je američki predsednik Donald Tramp doneo "hrabru odluku".

Turska je pozdravila danas američki raketni napad na Siriju i pozvala na nastavak "čvrstog" stava prema sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu koji će mu, kako je navedeno, "onemogućiti da povređuje sopstveni narod".

"Vidimo (raketni napad) kao pozitivnu stvar, ali verujemo da ovo mora da bude okončano", kazao je Kurtulmuš i dodao da "Asadov varvarski režim mora da bude u potpunosti zaustavljen".

Kandidatkinja ultradesničarskog Nacionalnog fronta za predsednicu Francuske Marin Le Pen izjavila je danas da predsednik SAD Donald Tramp izigrava "svetskog policajca vazdušnim napadima u Siriji" i smatra da bi to moglo mu se "obije o glavu".

AP podseća da je Le Pen u prošlosti izražavala podršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, a da je sada za televizijski kanal "Frans-2" izjavila da je "iznenađena" Trampovim naglo učinjenim potezom.

Ona je rekla da je Tramp ranije davao nagoveštaje da od SAD neće napraviti "svetskog policajca".

"A to je upravo ono što je učinio juče", kazala je Le Penova i upozorila da su ranije međunarodne intervencije u Iraku i Libiji vodile porastu islamističkog ekstremizma.

(Agencije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track