SVET TONE U HAOS: Tramp i Putin na ivici NUKLEARNOG RATA!
Foto: Shutterstock, Reuters, AP

Svetski sukob: Američki napad na Siriju vodi svet u katastrofu

SVET TONE U HAOS: Tramp i Putin na ivici NUKLEARNOG RATA!

Planeta -

Gađanje sirijske vazduhoplovne baze Šarijat dovelo odnose Rusije i Amerike do tačke pucanja, a ceo svet strahuje od izbijanja atomskog obračuna dve supersile

VAŠINGTON/MOSKVA - Američka vojska je juče rano ujutru krstarećim raketama „tomahavk“ gađala sirijsku vazdužnu bazu Šarijat.

Ovaj napad, opravdan navodnim bacanjem bojnog otrova u Idlibu, doveo je odnose između američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog Vladimira Putina do tačke pucanja, a mnogi se plaše da je ovim počeo treći svetski rat, koji bi mogao da preraste u pravi nuklearni obračun dve supersile.Bombama do mira- Sirijski diktator Bašar el Asad izveo je napad hemijskim oružjem na nedužne civile. Naredio sam vojni napad čiji je cilj vazuhoplovna baza u kojoj je pokrenut hemijski napad. To je od vitalnog interesa za nacionalnu bezbednost SAD, da se spreči i odvrati širenje i upotreba smrtonosnog hemijskog naoružanja - rekao je Tramp.Putin je američki napad ocenio kao agresiju protiv suverene zemlje pod lažnim izgovorom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.- Napad nanosi ozbiljnu štetu odnosima SAD i Rusije, radi se o ciničnom pokušaju odvlačenja pažnje sveta od ubijanja civila u Iraku. Sirija je vojni saveznik Rusije - preneo je Peskov reči šefa Kremlja. On je ocenio da je američki napad „u interesu Islamske države i drugih terorističkih organizacija“.Ruski premijer Dmitrij Medvedev bio je još oštriji.- Napadi su nelegitimni i doveli su SAD na korak od sukoba s ruskom vojskom - poručio je on.Vojnopolitički analitičar Milovan Drecun kaže da je Tramp nagoveštavao da je spreman da razgovara s Rusijom, ali da je svima promaklo da to želi da čini sa pozicije sile.Pozicija sile- Geopolitički sukob Rusije i Amerike koji je eskalirao u Ukrajini sada se preselio u Siriju i postoji opasnost da dođe do direktnog okršaja između američke i ruske vojske - kaže on.Analitičar Branko Radun smatra da je napad posledica pritiska vašingtonske elite.- Oni su Trampa optuživali za proruski stav, pa mi deluje da je on morao da se opere pred svojima. Evidentno je da bi glavni akteri nekog budućeg rata ili konflikata mogli biti upravo vojska SAD i Rusije - kaže on.Po Putinovom naređenju, put Sirije je krenula raketna fregata „Admiral Grigorovič“.

Stradali i civiliUbijeno četvoro deceSirijska državna novinska agencija SANA objavila je da je u američkom raketnom napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu u blizini grada Homsa ubijeno devet civila, uključujući četvoro dece. SANA je navela da su civili stradali u selima nadomak baze i da je ranjeno još sedam ljudi.

ALARMANTNO Loš znak za naš regionSrbija i Balkan su u velikoj opasnostiAmerički napad na Siriju izveden je po istom scenariju kao i bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, a da su sada i Srbija i ceo region u opasnosti, smatraju stručnjaci.Član Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije Igor Morozov izjavio je da je vazdušni napad u Homsu bio nepoštovanje međunarodnog prava od strane SAD, baš kao i bombardovanje Jugoslavije. Analitičar Dragoljub Anđelković smatra da je ovaj potez predsednika Donalda Trampa izveden „kao da je na izborima pobedila Hilari Klinton“.- Ovo je čista agresija Amerike, bombardovali su zemlju koja je suverena, i to bez odobrenja SB UN, isto kao što su nekada uradili Jugoslaviji! Ovo je loš znak za naš region. Tramp će verovatno sada morati da nastavi i druge poteze svojih političkih prethodnika, a samim tim i antisrpsku politiku. On nije ukinuo sankcije Miloradu Dodiku, iako smo mislili da hoće. Ovo je još jedan dokaz da Srbija mora da se oslanja na Rusiju i Kinu. Amerika je kao podivljala zver puštena iz kaveza - kaže on.

PROVOKACIJA Ruski general prozivaAmeri, gde vam je nestalo 25 raketa?Samo 23 od 59 ispaljenih krstarećih raketa ispaljenih sa američkih ratnih brodova na sirijsku vazduhoplovnu bazu pogodile su cilj.To tvrdi general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane. On se pozvao na podatke prikupljene odgovarajućim ruskim uređajima.

- Mesto pada ostalih raketa nije poznato - rekao je Konašenkov.Ovakvom izjavom ruski general likuje nad konkurentima, jer su ruske trupe u borbi protiv Islamske države u Siriji pokazale lasersku preciznost i snimak svakog napada objavljivali na konferencijama.Neimenovani američki zvaničnici su objavili da je 58 od 59 ispaljenih krstarećih raketa pogodilo ciljeve.- Jedna raketa je imala tehničkih problema, dok su ostali projektili pogodili više aviona, ali i uništili skladište goriva - rekao je on.

Angela Merkel Napad razumljivNapad SAD je razumljiv ako se imaju u vidu dimenzije ratnih zločina, patnje građana i blokada u Savetu bezbednosti UN. Napadi su ograničeni i ciljani - poručila je Angela Merkel, nemačka kancelarka.

Donald TuskOdgovor na varvarstvoUdari koje su izvele SAD pokazuju neophodnu odlučnost protiv varvarskih napada hemijskim oružjem - poručio je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

Bahram KasemiDestruktivan činIran osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali smatra da je koristiti to kao izgovor za pokretanje akcije destruktivno - rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi.

Redžep Tajip ErdoganNije dovoljno

Pozdravljam napad na sirijske snage. Međutim, to nije dovoljno. Dokle god se u svetu ubijaju deca, niko ne može da se oseća bezbedno i u miru - poručio je Redžep Tajip Erdogan, turski predsednik.

Hua ČunjingPolitiČko reŠenjeKina poziva na sprečavanje daljeg pogoršanja situacije u Siriji nakon napada. Sve snage treba da se drže političkih rešenja - rekla je Hua Čunjing, portarolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Benjamin Netanjahu

Poruka i Teheranu

Tramp je poslao snažnu poruku da korišćenje hemijskog oružja neće biti tolerisano. Izrael podržava odluku i nada se da će odjeknuti i u Teheranu, Pjongjangu... - poručio je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.

Marin le PenSvetski policajacDonald Tramp ranije je nagoveštavao da neće izigravati svetskog policajca, a napadima u Siriji upravo to radi, i to bi moglo mu se obije o glavu - poručila je Marin le Pen, liderka Nacionalnog fronta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track