STRANI MEDIJI BRUJE O PRESUDI: Karadžića nazvali kasapinom i likuju zbog kazne!
Foto: Printskrin

Tema svetskih medija

STRANI MEDIJI BRUJE O PRESUDI: Karadžića nazvali kasapinom i likuju zbog kazne!

Planeta -
Svetski mediji u udarnim vestima objavili su novost o presudi bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu.

Britanski BBC na naslovnoj strani na svom sajtu objavio je Karadžić proglašen "krivim za genocid u Bosni, ratne zločine i da je osuđen na 40 godina zatvora".

CNN je uz naznaku "poslednja vest" takođe među prvima objavio novost o presudi Karadžiću.

Među vodećim vestima bio je naslov "Kasapin iz Bosne očekuje presudu za genocid", koji je nešto kasnije smenila informacija o presudi.

O "Kasapinu iz Bosne" piše i britanski tabloid "Dejli Mejl" koji navodi da ga je pravda konačno stigla.

"Sud za ratne zločine proglasio ratnog vođu Radovana Karadžića krivim za ubistva i zločine protiv čovečnosti", navodi ovaj list.

Britanski Gardijan vest o Karadžiću objavljuje na sajtu uz oznaku hitno, ispod bloka posvećenog napadima u Briselu. "Karadžić krivično odgovoran za genocid u Srebrenici", naslov je "Gardijana".

Ceo region je uživo pratio izricanje presude.

Hrvatski Index u naslovu piše da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora i da je proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice.

U hrvatskom Jutarnjem vest o hapšenju Karadžića je jednaa od glavnih uz naslove "U zatvor na 40 godina" i "Haški tribunal Radovana Karadžića proglasio krivim: 40 godina, zaista mislit4e da je to malo?"

"Večernji" navodi da je Karadžiću utvrđena krivica za sve tačke optužnice osim za prvu.

"Dnevni Avaz" takođe navodi za šta je Karadžić proglašen kriv uz nekoliko reakcija iz zemlje i sveta, među kojima se ističe "Gardijanova" da je "presuda Karadžiću najvažnija od Nirnberga".

Sarajevski Klix ceo dan je pratio dešavanja u sudnici. Oni u pet različitih članaka prenose informacije sa izricanja presude- od ključne informacije o presudi, do pojedinačnih detalja o tačkama koje se tiču Srebrenice, opsade Sarajeva i genocidu u sedam opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track