SVI BI DA ŽIVE OVDE U ovom gradu u Nemačkoj stanarina košta manje od jednog evra, ali postoji caka..
Foto: Printscreen Yt

Liste čekanja i do 4 godine

SVI BI DA ŽIVE OVDE U ovom gradu u Nemačkoj stanarina košta manje od jednog evra, ali postoji caka..

Planeta -

Fugerej, mesto u bavarskom gradu Augzburgu, jedan je od najstarijih svetskih kompleksa za stanovanje, a godišnji smeštaj stanovnike košta manje od jednog evra.

Fugerej je napravio Džejkob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u istoriji, koji je svojim naslednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom, Rimskim carstvom i Habzburškom monarhijom.

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Džejkob je bio posvećen činjenju dobrih dela. Uz pomoć svog brata Džejkob je finansirao izgradnju Fugereja sa početnim depozitom od 10.000 guldena, između 1514. i 1523. godine. Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smeštajem.

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fugerej je svojim domom zvao i pradeda Volfanga Amadeusa Mocarta, poznatog austrijskog kompozitora.

Stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 evro centi. Razumljivo, ovo Fugerej čini veoma popularnim mestom za stanovanje. Liste čekanja za useljenje iznose oko 4 godine, a da bi se neko uopšte razmatrao za useljenje, mora da ispunjava neke uslove.

Ako želi da joj Fugerej bude dom, osoba treba: da bude katolik i učestvuje u tri dnevne molitve, da ima preko 60 godina, živi najmanje 2 godine u Augzburgu i da bude skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

Od stanovnika se očekuje i da doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, crkvenjaka ili baštovana.

Za one koji pak ne ispunjavaju uslove, tu je uvek turistički obilazak. Mesto godišnje poseti oko 200.000 turista, a zanimljiva istorija, kao i socijalna komponenta doprinose zanimanju za ovo neobično mesto u Nemačkoj.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track