TOTALNA ZBRKA U SIRIJI: Rusi tvrde da su prvi put sa Amerikom napali džihadiste, Pentagon demantuje
Foto: Rojters

Šta se dešava?

TOTALNA ZBRKA U SIRIJI: Rusi tvrde da su prvi put sa Amerikom napali džihadiste, Pentagon demantuje

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska borbena avijacija danas u Siriji izvela prvu zajedničku akciju sa američkim ratnim vazduhoplovstvom, a meta napada bili su položaji Islamske države.

Pentagon za sada nije potvrdio zajedničku rusko-američku borbenu akciju u Siriji, preneo je AP.

Rusija već mesecima traži od Pentagona da borbeni avioni dve zemlje zajedno nastupaju u akcijama protiv terorističkih organizacija u Siriji, ali je administracija Baraka Obame to uporno odbijala.

Novi predsednik SAD Donald Tramp u kampanji je više puta pozivao na zajedničke akcije SAD i Rusije protiv Islamske države.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane se navodi da je njihova vojna komanda u Siriji dobila kordinate od Amerikanaca.

Nakon toga su uzletela po dva ruska i američka aviona i zajedno su uništili nekoliko skladišta municije i goriva, pri čemu je poginulo i više boraca Islamske države.

U istom regionu u suboru su zajedničku borbenu misiji imali ruski i turski borbeni avioni.

S druge strane, SAD su nazvale "glupošću" tvrdnju Rusije da su njeni avioni leteli zajedno s američkim u zajedničkoj misiji sa koalicijom na čijem čelu je vojska SAD u borbi protiv Islamske države, preno je AP.

Pukovnik američkih vazduhoplovnih snaga Džon Dorijan, koji je portparol koalicije, odmah je "propagandom" nazvao rusku tvrdnju.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džef Dejvis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore "za izbegavanje sukoba" koji služe za izbegavanje nenamernih vazdušnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP.

Ipak, Dejvis je naveo da nema nikakvih promena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta sa Rusijom.

Novi predsednik SAD pozvao je na zajedničke napore sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, navodi AP i podseća da su ruski i turski borbeni avioni delovali zajedno u istom području u subotu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja