TAJANSTVENI RADIO SIGNALI DOLAZE IZ SVEMIRA: Naučnicima jedino vanzemaljci ostaju kao mogućnost!
Foto: Shutterstock

Posle decenije istraživanja

TAJANSTVENI RADIO SIGNALI DOLAZE IZ SVEMIRA: Naučnicima jedino vanzemaljci ostaju kao mogućnost!

Planeta -

Naučnici su potvrdili kako najtajanstveniji postojeći signal sigurno dolazi iz svemira. Brzi radio udari (FRB), neobični signali koji se povremeno detektuju na Zemlji, pripisivani su svemu - od javljanja vanzemaljaca do greške u merenjima.

Ipak, naučnici su sada isključili najlogičnije i najjednostavnije objašnjenje - ono da signali zapravo ne stižu iz svemira, već dolaze od radio smetnji na Zemlji.

Novi naučni radovi potvrđuju da tajanstveni "rafal" radio talasa, koji prate više od deset godina, zapravo dolaze sa nepoznate lokacije u svemiru. FRB su prvi put otkriveni pre 10 godina, a naučnici su nedavno otkrili da se ti brzi radio udari ponašaju po specifičnom uzorku, što je teško objašnjivo.

Osim toga, sigurno je kako dolaze iz jednog određenog mesta, a to uključuje mogućnost da su oni poruka ili javljanje vanzemaljaca. Do tog zaključka su došli nakon otkrivanja tri FRB-a koristeći se Mongolo radio teleskopom smeštenim nedaleko od australijske Kanbere.

Taj teleskop ima veliku žarišnu dužinu, koja omogućuje da se gledaju veliki delovi neba. To ga čini odličnim za lovljenje FRB-a, koji dolaze samo povremeno. Istraživači već decenijama u sklopu projekta SETI osluškuju svemir tražeći neobične signale, od kojih je jedan i tzv WOW signal.

Mladi dobrovoljac za traženje vanzemaljske inteligencije Džeri Eman 1977. godine je ulovio radijski signal u trajanju od 72 sekunde. Signal frekvencije 1420 MHz trajao je 72 sekunde, a bio je vrlo pravilnog karaktera i dolazio je iz sazvežđa Strelca.

WOW signal još uvek nije objašnjen, iako postoje brojne teorije. Pošto signal nikada kasnije nije zabeležen, ostaje otvorena mogućnost da je signal zaista poslat od strane vanzemaljaca koji su pokušavali stupiti u kontakt s drugim inteligentnim bićima. Dok se opet ne zabeleži WOW signal, ili signali slični njemu, ostaju nam samo nagađanja o njegovom poreklu, prirodnom ili veštačkom.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track