TAJNA DOKUMENTA OTKRILA: Srbija i Evropa pune Erdoganovih špijuna!
Foto: AP

Procurilo

TAJNA DOKUMENTA OTKRILA: Srbija i Evropa pune Erdoganovih špijuna!

Planeta -

U okviru rada Evropske istraživačke mreže (EIC) Newsweek Srbija imao je uvid u poverljive izveštaje o špijunskoj mreži koju je turska država uspostavila širom Evrope i koju za sada koristi za obračun sa prognanim Fetulahom Gulenom.

Kada je nemačka policija 15. februara upala u stanove četiri turska imama u saveznim državama Severna Rajna-Vestfalija i Rajna-Palatinat, zbog sumnje da špijuniraju sledbenike Fetulaha Gulena za tursku vladu, malo ko je uvideo da su uhapšeni deo iste versko-špijunske mreže koja se proteže od Balkana do Velike Britanije.U okviru rada Evropske istraživačke mreže (EIC) Newsweek Srbija imao je uvid u poverljive izveštaje turskog Direktorata za verska pitanja (Dijanet) o aktivnostima pristalica kako je nazivaju "Terorističke organizacije Fetulah Gulen" (FETO) u inostranstvu, odnosno pre svega na teritoriji Evrope.Deo tih saznanja koji se tiče špijunskih aktivnosti turskih imama u Srbiji i Bosni i Hercegovini predstavljen je na zatvorenim sednicama Devetog Evroazijskog islamskog saveta održanog od 10. do 14. oktobra prošle godine u Istanbulu.

Naime, kako je otrkiveno u dokumentu iz 20. septembra 2016, Dijanet je tražio od svojih predstavnika u inostranstvu da "profilišu turske pripadnike Gulenovog pokreta" kao i da podatke dostave do održavanja islamskog saveta.Dijanet je svoja saznanja predstavio i zvaničnoj turskoj Komisiji za puč, a među zemljama u kojima su podaci sakupljani, našle su se Srbija, odnosno Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija... CEO TEKST PROČITAJTE NA NEWSWEEK.RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track