TAJNA VEZA S LONDONOM: Angela Merkel se krišom sastajala s engleskim špijunima - nikad sa svoijma!
Foto: Reuters

Otkriveno

TAJNA VEZA S LONDONOM: Angela Merkel se krišom sastajala s engleskim špijunima - nikad sa svoijma!

Planeta -

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel imala je najmanje dva sastanka sa šefovima tri britanske tajne službe koji su je izvestili o terorističkim pretnjama u Nemačkoj i Evropi, o čemu nemački obaveštajci nisu bili obavešteni.

Kancelarka Merkel za 12 godina svog mandata nijedan jedini put nije došla na nedeljne brifinge sa predsednicima nemačkih službi bezbednosti, rekao je jedan visoki vladin službenik za magazin Fokus.

- Zašto putuje u Englesku, zar više ne veruje svojim ljudima - upitao je on.

Poslednji sastanak Merkelove i šefova britanskih agenata dogodio se u oktobru 2015. na imanju tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona. U znak zahvalnosti za podatke koje je dobila, Merkelova je Britancima predala dosije nemačke obaveštajne službe (BND) o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i analizu o situaciji na Krimu.

Prema navodima Fokusa, nemačke bezbednosne službe nisu znale za predaju ovih poverljivih dokumenata. Britanci su kasnije u razgovorima s nemačkim kolegama pokazali iznenađenje zbog toga što nemačke službe nisu unapred bile obaveštene o sastanku Merkelove s tajnim službama u Engleskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track