TAJNI PREGOVORI: Cipras iznenada putuje na sastanak s Putinom!
Foto: AP

Grčka i Rusija se pomažu

TAJNI PREGOVORI: Cipras iznenada putuje na sastanak s Putinom!

Planeta -
Na pitanje agencije AP o tome da li će Rusija danas Ciprasu ponuditi novac, zamenik predsednika ruske vlade Arkadij Dvorkovič je rekao da "ne može da komentariše specifične odluke"

SANKT PETERBURG - Aleksis Cipras, premijer Grčke koja je zaglavila u pregovorima s poveriocima, danas iznenada putuje u Rusiju, na sastanak s predsednikom Vladimirom Putinom.

Ta nenajavljena poseta je podstakla spekulacije da će Grčka tražiti kreditnu pomoć Rusije. Na pitanje agencije AP o tome da li će Rusija danas Ciprasu ponuditi novac, zamenik predsednika ruske vlade Arkadij Dvorkovič je rekao da "ne može da komentariše specifične odluke".

Grčka s poveriocima pregovara o isplati poslednje tranše višegodišnje kreditne pomoći koja kasni još od marta. Bez tog novca, ona će teško namaći 1,6 milijardi evra za isplatu rate duga Međunarodnom monetarnom fondu, koja dospeva 30. juna.

U svoju drugu posetu Putinu od aprila ove godine, Cipras stiže sa četiri ministra, a u Sankt Peterburgu ostaje do sutra uveče.

Grčka od embarga Rusije na uvoz hrane iz EU ima gubitak u milionima evra, i već je razgovarala s Kremljom o popuštanjute zabrane, ali odluke o tome još nema.

Dvorkovič je rekao za AP da je Ciprasova poseta pre svega bilateralne prirode, ali da se može tumačiti i kao poruka poveriocima Grčke.

"To je i signal Vlade Grčke Evropi da je otvorena za saradnju s našom stranom", rekao je on.

Naglo pribilžavanje Grčke Rusiji je doprinelo spekulacijama da bi Moskva mogla upotrebiti Grčku i druge zemlje kao glasove u svoju korist kada EU bude razmatrala produžavanje sankcija Rusiji.

Dvorkovič je rekao da se nada da bi Grčka, Mađarska, Češka Republika i druge zemlje mogle pomoći Rusiji u EU, jer on očekuje da će one "pogurati političare da postepeno ukinu sankcije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track