(VIDEO) TAJNI ŽIVOT FIDELA KASTRA: Skrivene žene, ljubavnice i deca kubanskog lidera!
Foto: Printscreen Youtube

daleko do očiju javnosti

(VIDEO) TAJNI ŽIVOT FIDELA KASTRA: Skrivene žene, ljubavnice i deca kubanskog lidera!

Planeta -

Dok je njegov narod živeo često na rubu bede, Fidel Kastro je živio prilično komotno i izobilju, međutim njegovo osmoro dece, brojne ljubavnice, pa čak i suprugu držao je tajnosti.

Prvo se oženio Mirtom Diaz-Balart, pripadnicom više srednje klase, a učiteljica Dalia Soto del Vale bila mu je druga supruga. Prvu je suprugu varao s prelepom Natalijom Revueltom, a Daliju sa svojom sekretaricom Celiom Sančez, koja je 30 godina bila njegova bliska saradnica.

No nisu to bile njegove jedine ljubavnice: Huana Vera, odnosno Huanita, bila je njegov prevodilac za engleski i visoko rangirana u tajnoj službi; Glejdis je bila stjuardesa koja je s njim putovala u inostranstvo; Pilar, odnsono Pili, bila je njegov prevodilac za francuski. One su naravno bile samo neke od diktatorovih ljubavnica.

Kubanci o tome praktično nisu imali pojma. Javnost je decenijama znala samo mali deo o privatnom životu svog predsednika. Najstarije Kastrovo dete (barem ono koje je priznao) je Fidelito, Fidel junior. Fidelito je jedino dete koje je Mirta rodila. Ubrzo nakon medenog meseca kojeg je s kastrom provela u Njujorku, Mirta više nije bila zanimljiva Kastru, pa su se 1955. godine razveli, a Kastro je dobio starateljstvo nad sinom.

S lažnim imenom, Hose Raul, Fidelito je studirao nuklearnu fiziku u Rusiji. Oženio se Ruskinjom, a po mnogočemu je isti otac: voli moć, a ulicama Havane uvek je išao okružen gomilom telohranitelja.

Za razliku od odnosa s Mirtom, koji je bio hladan i bez emocija, Kastrova veza s NatalijomRevueltom bila je puna strasti.

Natalija Revuelte
Natalija Revuelte

Za Nataliju se govorilo da je najlepša žena koja je ikad hodala ulicama Havane. Bila je udata za lekaraa Orlanda Fernandeza, a dugo je bila simpatizer Kastrovih ideja. Počela je da se druži s njim, a potom mu postala i ljubavnica. Godinu dana nakon što se Kastro razveo od Mirte, Natalia je rodila ćerku Alinu, koja je Kastrova jedina ćerka.

Kastro je 1993. saznao da Alina namerava da napusti Kubu, i naredio svojim špijunima da je spreče u tome. Međutim, na Božić iste godine Kastro je saznao da je Alina pobegla iz domovine, maskirana s perikom i s lažnim španskim pasošem. Pomogli su joj saradnici iz inostranstva.Castro je poludeo, nazvao svoje špijune i poručio im da su nesposobne budaletine.

Alina se više nikada nije vratila na Kubu, a 15 godina kasnije, u Majamiju je sreo jedan od bivših Kastovih telohranitelja. Alina je živela skromno u Majamiju i nikada se nije okoristila od Kastrovih veza.

Nakon Mirte i Natalije, došla je Dalia Soto del Vale, najvažnija, ali najmanje poznata od svih Kastrovih žena. Upoznali su se 1961. godine za vreme javnog skupa u Vila Klari. Castro je primetio dok je stajala u prvom redu slušajući njegov govor.

Dalia Soto del Vale (foto youtube)
Dalia Soto del Vale (foto youtube)

Sreli su se još tri puta poslen toga, a onda joj je Kastro predložio da se preseli u Havanu, gde je diskretno smestio u jednu kuću u predgrađu Havane. Dalia mu je rodila pet sinova i svima im je prvo slovo A u imenu: Aleksis, Aleks, Alehandro, Antonio, Angelito. Sva petorica i danas žive na porodičnom imanjima u havanskoj četvrti Sibonej u uslovima koji su dratično drugačiji od onih revolucionarnih u koje se zaklinjao njihov otac. Vile i okućnica u kojima žive izgledaju kao rajski vrtovi – okruženi palmama, voćkama narandžama, limunovima, mandarinama, bananama...

Oprostio joj preljubu... Fidel sa suprugom Dalijom
Oprostio joj preljubu... Fidel sa suprugom Dalijom

Za Daliju se dugo nije znalo, ali njihova je veza je doživela krah kada je Kastro 1984. godine saznao da ga Dalia vara s jednim člana njegove pratnje, koji je povremeno služio i kao vozač. Kastro je naravno pobesnio i svi su mislili da je to kraj ljubavi Kastra i Dalije, međutim dogodilo se nešto sasvim drugo. Posle mesec dana nastavili su zajednički život kao da se nikad ništa nije dogodilo, a ljubavnik je nestao preko noći. Nikada više niko za njega nije čuo niti ga je iko više video. Nitko nije pitao gde je i što mu se dogodilo.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track