TALIBANI NAPALI BRITANSKOG PRINCA: Gađali ga raketom u Avganistanu
Foto: Reuters 17 Mart 2015

TALIBANI NAPALI BRITANSKOG PRINCA: Gađali ga raketom u Avganistanu

Planeta -
Britanski princ Hari zamalo je poginuo kada je talibanska raketa pogodila vojni logor britanske vojske u Avganistanu, otkriva nova knjiga koja sadrži ispovesti više od 40 gardista koji su se borili protiv talibana.

Narednik Tom Pal ispričao je da je princ imao "prilično udaran posao" kao vojnik vazdušne kontrole u južnoj pokrajini Helmand.

"Sećam se jednog popodneva sedeo sam sa i razgovarao sa kapetanom Raselom i princem Harijem kada je logor pogodila kineska raketa od 107 milimetara... vhuuššš, beng, udarac... Bili smo napadnuti i samo smo pogledali jedni na druge a kapetan Rasel je spomenuo da je bolje da stavimo zaštitni oklop i šlemove. Malo kasno, ali smo to učinili", ispričao je narednik u knjizi "Hladnokrvna straža, 10 godina u Avganistanu, priče stražara"

Talibanski napad desio se ispred baze Dvajer, usamljenoj pustinjskoj predstraži šest milja od linije fronta.

Po dolasku u logor narednik Pal je bio iznenađen kada je otkrio da je princ bio u ratnoj zoni tako blizu talibana.

"Ja sam ga video na obuci sa nepalskom vojskom, ali nisam mislio da će biti ovde i raditi prilično pipav posao kao istureni vazdušni kontrolor", dodaje on.

Princ Hari je imao 23 godine u to vreme, a povučen je iz Avganistana 2008. godine, nakon što je vest o njegovoj tajnoj regrutaciji procurela.

(Evening Standard)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track