TEK SADA OTKRILI TAJNU: Turski obaveštajci još ranije saznali da će doći do pokušaja puča!
Foto: Profimedia

TEK SADA OTKRILI TAJNU: Turski obaveštajci još ranije saznali da će doći do pokušaja puča!

Planeta -

Turska vojska potvrdila je danas da je preko obaveštajnih kanala znala da će doći do pokušaja državnog udara.

"Turska nacionalna obaveštajna agencija saznala je 15. jula da će doći do pokušaja državnog udara. Zbog toga je vazdušni prostor nad Turskom bio zatvoren a vojni letovi zabranjeni", saopštila je vojska.

"Većina pripadnika turske vojske nije imala nikakve veze sa neuspelim pokušajem vojnog puča 15. jula, saopštio je danas Generalštab turske vojske.

U saopštenju se navodi da je Generalštab prve informacije da je puč u toku dobio u petak u 16 sati po lokalnom vremenu i da je o tome obavestio nadležne službe, preneo je Rojters.

Generalštab je najavio da će "najoštrije kazniti" svakog pripadnika oružanih snaga koji je učestvovao u, kako se navodi u saopštenju, "ovoj sramoti".Inače, nakon neuspelog vojnog puča protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana 15. juna, nastavljaju se čistke i otpuštanja osumnjičenih za podršku puču, javljaju danas agencije.

Smenjeno je 257 od 2,600 zaposlenih koji rade za premijera, javio je Rojters, pozivajući se na izvore iz tima premijera Binalija Jildrima.

Turska vlada je optužila muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji je u egzilu u SAD da je organizovao puč u kome je poginulo više od 200 ljudi.

Gulen je imao mnogo pristalica u turskoj državnoj službi, pravosuđu i policiji.

U čistkama koje su usledile posle neuspelog udara smenjeno je i 429 zaposlenih u Dijanetu, turskom Direktoratu za verska pitanja, u kome radi više od 100,000 ljudi, saopštila je ta insititucija.

(Sputnjik/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track