TEK ŠTO JE ERDOGAN NAPUSTIO ZEMLJU: U Ankari haos, policija suzavcem rasterala demonstrante
Foto: Reuters

Protiv islamizacije društva

TEK ŠTO JE ERDOGAN NAPUSTIO ZEMLJU: U Ankari haos, policija suzavcem rasterala demonstrante

Planeta -

Turska policija silom je rasterala demonstrante i pristalice sekularne države koji su pred zgradom parlamenta protestovali zbog sporne izjave predsednika parlamenta Ismaila Kahrimana da se u novi ustav ne uključi načelo sekularnosti, koji je temelj moderne turske države.

"Turska je sekularna država i takva će i ostati", skandiralo je stotinjak ljudi okupljenih pred ulazom u zgradu parlamenta, pre nego što ih je policija rasterala suzavcem, a neki su potom privedeni. Tokom dana se protestovalo i u drugim turskim gradovima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Mi smo muslimanska zemlja... pre svega i sekularizam ne sme da postoji u ustavu", smatra Kahraman, predsednik parlamenta. Od dolaska na vlast 2002. godine Stranku pravde i razvoja njeni kritičari optužuju da želi da islamizuje tursko društvo.Kahramanova izjava podigla je na noge laičke krugove u zemlji, ali i celu parlamentarnu opoziciju. Kahramanova Stranka pravde i razvoja je krajem 2015. godine kao jedan od prioriteta svoje vlade istakla donošenje novog ustava koji bi zamenio postojeći, koji je donela vojna hunta posle vojnog udara 1980.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track