TEORETIČARI ZAVERA TVRDE Masakr u Nici i napad u Minhenu snimila je ista osoba! Evo o kome je reč...
Foto: AP, Rojters

Iz drugog ugla

TEORETIČARI ZAVERA TVRDE Masakr u Nici i napad u Minhenu snimila je ista osoba! Evo o kome je reč...

Planeta -

Pucnjava u Minhenu sa devet žrtava i dvadeset devet ranjenih prema službenim policijskim podacima i dalje otvara nova pitanja.

Dok mejnstrim mediji pokušavaju da analiziraju šta je pokrenulo 18-godišnjeg Nemca iranskog porekla da s pištoljem glok 17 krene u ubilački pohod i ubije devetero tinejdžera i dece, a rani na desetine njih, alternativni mediji pokušavaju da dokažu da je reč o još jednom lažnom napadu, insceniranom u svrhu širenja nepoverenja između hrišćanskog dominantnog i islamskog manjinskog stanovništva.

Tako donose gotovo neverovatnu priču o nemačkom snimatelju i novinaru Ričardu Gutjaru koji se, kako tvrde, pojavio u prvom snimateljskom redu u Minhenu, ali i nekoliko dana ranije u Nici kad je teški kamion na glavnom šetalištu za proslave Dana Bastilje pokosio i ubio čak 84 osoba.

To je nemoguće, tvrde dobro upućeni pojedinci, ako Gutjar nije bio unapred obavešten i o jednom i o drugom napadu. Nije poznato da je bilo koji profesionalac imao takvu sreću.

Šta je u priči neosporno? Gutjar je u Nici uspeo da snimi najgledaniji video kamiona koji kreće u ubilački pohod praćen motociklistom koji pokušava da ga spreči. Video snimljen s balkona hotela na prvom spratu uz Englesku promenadu odgledao je ceo svet, a autor je za sve važnije svetske medije ispričao šta se događalo.

Objasnio je kako se slučajno našao u prvom redu do poprišta, a zatim kako je nepoznati čovek na motociklu pokušao da speči vozača da ubrza. Neverovatna profesionalna sreća u nesreći kakva se ne događa. U pravilu na takvim mestima snimaju slučajni amateri.

Gutjar se pojavljuje i u Minhenu. Dok traje operacija na svom Tviter profilu pušta snimke meteža, pomutnje, specijalnih snaga u akciji. U međuvremenu se pojavljuje i snimka atentatora ispred Mekdonaldsa kako iz pištolja otvara vatru na masu koja panično beži.

Ne zna se ko je to snimio, ali su alternativni mediji snimku iako nepotpisanu, odmah pripisali Gutaru i zaključili da je unapjed znao i za Nicu i za Minhen. Oba su napada, tvrde, bile planirane specijalne operacije.

Kad se pažljivo pogleda snimak iz Minhena, tvrde, ko god da ga je snimio, vidljivo je da snimatelj nije slučajno snimio atentatora. On postavlja kadar dok još nikoga nema, nekoliko sekundi prije nego što će atentator istrčati ispred restorana brze hrane i otvoriti vatru iz pištolja.

Ni dva dana kasnije ne zna se ko je snimio i plasirao taj snimak. Prema nekim izvorima, poslana je upravo s Gutjarovog računara. U svakom slučaju Gutjar se opet našao u ulozi novinara svedoka koji će za razne medije ispričati šta se dogodilo u Minhenu.

Kako je Gutjar reagovao?

Koliko je poznato nije demantovao optužbe. Kad je priča iscurila bez reči je povukao materijale sa svog Tvitera i to je bilo sve.

Je li se doista slučajno mogao pojaviti na oba teroristička napada? Istina je da živi u Minhenu i da je kao i svaki novinar mogao dotrčati na mesto napada. U Nici se koji dan ranije mogao slučajno naći. Ipak, on se ne oglašava.

Alternativni mediji ne popuštaju. Odmah su istražili i objavili zanimljive podatke o njegovoj porodici. U braku je sa izraelskom državljankom Einat Vilf. U njenoj biografiji vidljivo je da je reč o obaveštajcu najvišeg ranga. Bila je članicom specijalnog obaveštajnog odeljenja pod oznakom 8200, a bila je i savetnica premijera Šimona Peresa za bezbednost.Teoretičari zavere i dalje potenciraju da je sve namešteno ili barem da je njega neko unapred obavestio šta će se dogoditi unapred. S druge strane stručnjaci napominju da se radi samo o pukoj slučajnosti.

Ostavljamo vam da sami procenite ko je upravu.

(SlobodnaDalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja