TEREZA MEJ IZAZVALA HAOS: Sad i britanski bankari panično beže iz Londona!
Foto: AP

Napuštaju ostrvo

TEREZA MEJ IZAZVALA HAOS: Sad i britanski bankari panično beže iz Londona!

Planeta -

Britanska banka HSBC će zaposlene koji generišu gotovo petinu njenih prihoda u Londonu od trgovanja, prebaciti u Pariz posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, izjavio je danas generalni direktor banke Stjuart Guliver.

"Nećemo se preseliti ove godine, a možda čak ni naredne godine", rekao je Guliver u jednom intervjuu na marginama Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, dodajući da će se to verovatno dogoditi u periodu od dve godine pošto Britanija potpuno napusti EU.

Kako je dodao, HSBC ima sve potrebne dozvole za realizaciju takvog plana, a jedino bi trebalo da osnuje holding kompaniju u Francuskoj.

Britanski sektor finansijskih usluga je saopštio da će ubrzati planirano izmeštanje dela svog poslovanja u inostranstvo, nakon što je britanska premijerka Tereza Mej izjavila juče da će London napustiti jedinstveno tržište EU.

Banke su se prvobitno nadale da će Britanija zadržati pristup jedinstvenom tržištu koje im omogućava da trguju i da prodaju sve finansijske proizvode iz Londona.

Nakon ovog saopštenja, akcije te banke su porasle za 1,0 odsto, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track