TEŠKE POSLEDICE BREGZITA: Evropa ubila sebe

Potresi posle odluke Britanaca

TEŠKE POSLEDICE BREGZITA: Evropa ubila sebe

Planeta -

Rezultat referenduma posledica je nedostataka evropskih lidera i insistiranja na merama štednje, poručio grčki lider Aleksis Cipras

Odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju probudila je evroskeptike u mnogim zemljama Starog kontinenta i preti da uništi ovu međunarodnu zajednicu.Dok Francuzi, Italijani, Holanđani, Austrijanci, Slovaci i Šveđani već zahtevaju referendum o opstanku EU, a očekuje se da i druge zemlje u kojima su evroskeptici jaki iznesu iste predloge, grčki premijer Aleksis Cipras kaže da za odlazak UK nisu krivi Britanci, već čelnici u Briselu.Hronični nedostaci- Rezultat referenduma posledica je hroničnih nedostataka evropskih lidera i njihovog insistiranja na merama štednje, koje su podstakle jačanje populizma i nacionalizma. Koliko god nas rastužila odluka Britanaca, to je odluka koja mora da se poštuje. Ne smemo da okrivljujemo Britance. Granice su bile otvorene za mere štednje, ali zatvorene za ljude - rekao je Cipras članovima centralnog komiteta svoje stranke.Slovačka Narodna partija saopštila je juče da pokreće peticiju za održavanje referenduma o članstvu te zemlje u EU. Prema slovačkom zakonu, potrebno je da se peticijom prikupi 350.000 potpisa u državi koja ima 5,4 miliona stanovnika da bi se održao referendum. Rezultati takvog referenduma su pravno obavezujući.- Građani Velike Britanije odlučili su da odbiju diktat iz Brisela. Krajnje je vreme da i Slovačka napusti evropski „Titanik“ koji tone - piše na sajtu stranke.Samo nekoliko sati nakon konačnih rezultata u Britaniji, peticije za referendum pokrenute su u Francuskoj, Italiji, Austriji, Holandiji i Švedskoj.

Talac Londona

Inače, u pokušajima da ublaže šok, šefovi diplomatija šest država osnivača EU, koji su se sastali juče, poručili su Britaniji da što pre počne proceduru izlaska iz Unije kako ne bi cela zajednica bila u stanju limba. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da je odluka britanskog premijera Dejvida Kamerona da čeka možda i do oktobra pre nego što napusti funkciju „skandalozna“.- Kameron time uzima ceo evropski kontinent za taoca - rekao je Šulc.Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je sinoć da planirani odlazak Britanije iz EU nije „prijateljski razvod“ i zatražio da on bude što brži.- Ne razumem zašto je britanskoj vladi potrebno da do oktobra odlučuje da li će poslati pismo o razvodu Briselu. Ja bih ga želeo odmah - rekao je Junker.Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski najavio je da će Poljska predložiti da EU postane labavija, ali funkcionalnija unija jakih suverenih nacionalnih država.

Imenovanje GLAVNI PREGOVARAČEU je imenovala juče Belgijanca Didjea Seuvsa, dugogodišnjeg pomoćnika bivšeg predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, za šefa specijalnog tima za pregovaranje o izlasku Britanije iz Unije. Komesar EU za tržište kapitala i predstavnik Britanije u Evropskoj komisiji Džonatan Hil podneo je ostavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track