(VIDEO) VLADIMIR PUTIN: Postignut dogovor, primirje u Ukrajini počinje 15. februara
Foto: Reuters

Samit u Minsku

(VIDEO) VLADIMIR PUTIN: Postignut dogovor, primirje u Ukrajini počinje 15. februara

Planeta -
Na pregovorima u Minsku dogovoreno i povlačenje teškog naoružanja, da Kijev mora da sprovede ustavne reforme i da opkoljeni vojnici polože oružje

MINSK - U Minsku su završeni razgovari o razrešenju krize i postignut je dogovor da primirje na istoku Ukrajinie započne 15. februara, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle maratonskog 16-časovnog sastanka s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, Francuske Fransoom Olandom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predstavnicom OEBS Hajdi Tavaljan, javlja Rapa tudej.

Osim uspostavljanja primirja od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.

"Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima", rekao je novinarima Putin i dodao da ukrajinski vojnici, koji su uhvaćeni u debaljcevskom kotlu, moraju da polože oružje.

"Ovo nije bila najbolja noć mog života, ali dogovorili smo se o najvažnijim pitanjima", izjavio je predsednik Rusije.

Petar Porošenko je kazao da sporazum omogućava Ukrajini da povrati kontrolu nad svojim granicama. Takođe je rekao da je važno što je dogovoreno formiranje tampon-zone.

"Postigli smo opšti sporazum o prekidu vatre i političkom rešenju ukrajinske krize", izjavio je Fransoa Oland i dodao da brojna važna pitanja još treba da se reše.

Zajedničkog obraćanja novinarima ipak neće biti. Lideri učesnici pregovora davali su zasebne izjave. Šef diplomatije Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ne skida ogroman osmeh s lica.

http://www.youtube.com/watch?v=zn4s8W9EQrU

10.28 - Neki izvori javljaju da je u okviru sporazuma dogovoreno da ukrajinski pilot Nadežda Savčenko, koja u Rusiji čeka suđenje zbog optužbe za ubistvo, bude vraćena Ukrajini.

Inače, sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, počeo je u sredu posle 18 sati po lokalnom vremenu, prenosi Itar-Tass.

Sastanak se održavao u Palati nezavisnosti, u takozvanom "normandijskom formatu" koji čine predstavnici četiri države.

10.05 - Vladimir Putin i Fransoa Oland izašli su iz sale za sastanke. Tri minuta pre njih, izašla je i Hajdi Taljavini.

10.01 - Petar Porošenko se ipak vratio u salu na sastanak s Vladimirom Putinom, Fransoom Olandom i Angelom Merke, javlja Itar-Tass.

10.00 - Novinarka Interfaksa koja prati samit u Minsku onesvestila se od iscrpljenosti u hodniku predsedničke palate. Prevezena je u bolnicu.

09.33 - Petar Porošenko napustio pregovore, ali je dodao da to ne znači kraj pregovora. Na pitanje novinara da li će potpisati završni dokument, on je odgovorio "Videčemo". Kad su ga novinari pitali da li njegovi vojnici ubijaju civile na istoku zemlje, ignorisao ih je.

09.05 - Šef francuske diplomatije Loran Fabijus otkazao put za London zbog produžavanja pregovora u Minsku.

Vladimir Putin dolazi na sastanak (Foto: Reuters)

08.56 - Vladimir Putin započeo je sastanak s Merkelovom, Olandom i Porošenkom. Tri minuta pre putina stigla je specijalna izaslanica OEBS Hajdi Taljavini.

08.45 - Petar Porošenko rekao je da nažalost "nema dobrih vesti još uvek" sa maratonskog sastanka u Minsku i da je Rusija postavila neprihvatljive uslove. "Postavljeni su uslovi koje smatram neprihvatljivim", rekao je ukrajinski predsednik, ne želeći da ide u detalje, prenela je agencija AFP. "Proces (pregovaranja) je u toku", rekao je za vreme pauze posle više od 14 sati razgovora vidno umorni Porošenko."Postoji uvek nada", dodao je.

08.30 - Kontakt grupa za rešenje ukrajinske krize napravila je nekoliko pomaka na razgovorima u Minsku, rekao je nešto ranije za rusku televiziju pregovarač ispred samoproklamovane Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin.

"Rano je još da se govori o bilo kakvim rezultatima. Napretka je bilo, ali ostaje da se vidi da li će rezultat biti ostvaren", rekao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=MOyhWCQjND0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track