TRAMP IPAK DAO INTERVJU NJUJORK TAJMSU: Evo šta je odgovorio na sva neprijatna pitanja
Foto: Printscreen Twitt

Profesionalac

TRAMP IPAK DAO INTERVJU NJUJORK TAJMSU: Evo šta je odgovorio na sva neprijatna pitanja

Planeta -

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je izjavio da, teorijski, može da vodi svoje poslove i državu bez sukoba interesa.

Tramp je u intervjuu za Njujork tajmsu rekao da "predsednik ne može da ima sukob interesa", ali da je ionako u postupku predavanja poslovanja svojoj deci. On se suočava s pitanjima o eventualnom sukobu interesa zbog učestvovanja njegove dece u prelaznom periodu između dve predsedničke administracije i u poslovnoj imperiji Tramp.

"Kada bi se pitale pojedine osobe, ja nikada više ne bih video svoju ćerku Ivanku" kako bih izbegao bilo kakav poslovno-predsednički sukob", rekao je Tramp, komentarišući kritike.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp distancirao se od ekstremno desničarske grupe koja ga je podržala i održala proslavu njegove pobede uz nacističke pozdrave. On je rekao da osuđuje takve pozdrave.

Tramp je u intervjuu izrazio i "otvorenost" prema sporazumu o klimatskim promenama za koji je tokom predizborne kampanje rekao da će ga povući i da je globalno zagrevanje "prevara", preneo je Njujork tajms.

TRAMP: Nisam tražio najviše bezbednosne provere za svoju decu, to su dezinformacije

"To pratim vrlo pažljivo. Ostajem otvoren prema tom pitanju", rekao je Tramp u intervjuu za njujorški dnevnik. Američki predsednik je rekao da postoji "veza između ljudske vrste i klimatskih promena" i dodao da ostaje da se utvrdi u kojoj meri i kakva je ta veza.

Prema njegovim rečima, treba utvrditi koliko će američka preduzeća potrošiti novca za primenu sporazuma i kako će to uticati na kompetitivnost na tržištu.

Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da je globalno zagrevanje "prevara" i dodao da sporazum o klimatskim promenama treba "poništiti".

Pariski sporazum o klimi potpisalo je više od 190, a formalno potvrdilo više od 100 zemalja, uključujući SAD.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nema mnogo volje za dalju istragu o njegovoj donedavnoj demokratskoj rivalki Hilari Klinton, mada nije sasvim "uklonio sa stola" tu opciju, navodi novinar Njujork tajmsa na svom nalogu na Tviteru.

Upitan da li bi isključio istragu o Klintonovoj zbog dobrotvornih fondacija njene porodice ili zbog upotrebe privatnog servera za mejlove dok je bila državna sekretarka, Tramp je u intervjuu za Njujork tajms odgovorio "ne". On je, međutim, istakao da ne želi da "naudi Klintonovima" i da želi da nastavi dalje.

"Ne razmišljam o tome da se vraćam i sprovedem tako nešto", poručio je Tramp.

Njegova savetnica Kelijen Konvej rekla je ranije danas da Tramp neće vršiti pritisak da se nastavi istraga povodom toga što je Klintonova koristila privatni server za mejlove dok je bila državna sekretarka i u vezi sa Klinton fondacijom.

Sastanak otkazan pa održan

Sastanak Trampa s predstavnicima "Njujork tajmsa" ipak je održan, iako je najpre saopšteno da je sastanak otkazan. Tramp je prethodno napisao na Tviteru da je odustao od sastanka "kada su odredbe i uslovi za sastanak promenjeni u poslednjem trenutku" za šta je optužio njujorški list koji je uzvratio da je Trampova ekipa zahtevala promenu uslova održavanja sastanka i šta će o njemu biti objavljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track