TRAMP OPLEO PO CIA ZBOG VIKILIKSA: Sistemi su vam zastareli, modernizujte ih malo
Foto: Fonet/AP

Afera špijuniranja

TRAMP OPLEO PO CIA ZBOG VIKILIKSA: Sistemi su vam zastareli, modernizujte ih malo

Planeta -

Dva dana nakon otkrića Vikiliksa o CIA, Bela kuća je ocenila da su tehnološki sistemi te ugledne američke obaveštajne agencije "zastareli", nakon sličnih izjava osnivača sporne mrežne stranice.

Vikiliks je objavio oko 9.000 dokumenata, čiju verodostojnost Sjedinjene države nisu potvrdile, a u kojima je opisao stotine štetnih programa koji omogućavaju preuzimanje kontrole nad elektronskim uređajima poput pametnih telefona i televizora spojenih na internet, kako bi se špijunirali njihovi korisnici.

Odgovarajući na zajedljive komentare Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa koji je ocenio da CIA pokazuje "razarajuću nesposobnost", PR Bele kuće Šon Spajser nije hteo ništa da kaže o sadržaju objavljenih dokumenata, ali je istakao da su nužne reforme.

"Predsednik je jako zabrinut zbog objavljivanja tajnih informacija što slabi našu nacionalnu sigurnost i preti joj", rekao je. "Misli da su sistemi CIA zastareli i da moraju da se modernizuju", dodao je on.

CIA je ranije optužila Vikiliks da pomaže neprijateljima SAD-a, ocenivši da se američka javnost mora zabrinuti zbog svake objavljene informacije "čiji je cilj oslabiti sposobnost obaveštajne zajednice da štiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja".

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track