TRAMP POČISTIO OBAMINE LJUDE: Smenio sve ambasadore pod hitno!
Foto: Fonet/AP

presedan

TRAMP POČISTIO OBAMINE LJUDE: Smenio sve ambasadore pod hitno!

Planeta -

Donald Tramp je naredio da svi Obamini ambasadori bez izuzetka podnesu ostavku do njegove inauguracije 20. januara.

Prelazni tim novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa izdao je ukaz da „politički“ ambasadori SAD treba da napuste svoje funkcije do inauguracije novog šefa države 20. januara, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na američke diplomate.

Prema informacijama američkog lista naređenje „bez izuzetka“ poslato je u Stejt department 23. decembra. Naime do sada je bila praksa da ambasadori koje je imenovao odlazeći predsednik mogu da zatraže ostanak na funkciji dok Kongres ne potvrdi njihovu smenu, odnosno zamenu.

Sada je međutim novoizabrani američki predsednik Donald Tramp obavestio sve ambasadore da moraju da podnesu ostavke 20. januara i to bez izuzetka. Taj plan, kako navodi list, predstavlja presedan u višedecenijskoj praksi po kojoj su su ambasadori koje je imenovao odlazeći predsednik mogli da ostanu na toj funkciji sve dok Kongres ne odluči drugačije.

Ono se odnosi na takozvane „političke“ ambasadore koji su bili imenovani na svoje dužnosti zahvaljujući tesnim vezama sa odlazećim predsednikom Barakom Obamom. Kao takvi su označeni ambasadori u Kostariki, Češkoj, Novom Zelandu, sedištu UN u Ženevi…To znači da će SAD ostati bez amasadora u mnogim ključnim zemljama saveznicama kao što su Velika Britanija, Nemačka, Kanada, Japan, nekoliko meseci.

(theweek.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track