TRAMP POLOŽIO ZAKLETVU: Srbijo, spremi se za BOLJE DANE!
Foto: Kevin Lamark

TRAMP POLOŽIO ZAKLETVU: Srbijo, spremi se za BOLJE DANE!

Planeta -

Srbiji idu bolji dani! Svetski analitičari se slažu da Trampov dolazak na čelo SAD znači dolazak boljih dana za Srbiju, ali i za ceo svet.

VAŠINGTON - Donald Tramp položio je juče u podne zakletvu i zvanično postao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.Nakon najava stručnjaka mnogi smatraju da ovim događajem počinju bolji dani za svet, jer će smiriti tenzije između Amerike i Rusije, a samim tim stižu i bolji dani za Srbiju.Odbrana Ustava- Zaklinjem da ću obavljati dužnost u kancelariji predsednika SAD i da ću učiniti sve što je u mojoj moći da sačuvam, zaštitim i odbranim Ustav SAD - rekao je Tramp.

Zakletva pred porodicom... Trampova ruka bila na Bibliji njegove majke i Svetom pismu Abrahama Linkolna
Zakletva pred porodicom... Trampova ruka bila na Bibliji njegove majke i Svetom pismu Abrahama Linkolna

Nakon toga se obratio prisutnima:- Narode sveta, hvala. Zajedno ćemo odabrati put kojim će Amerika i svet ići. Mi sada prenosimo moć iz Vašingtona, vraćamo je u ruke naroda. Vašington je cvetao, ali ljudi nisu uživali u bogatstvu. Zaboravljeni muškarci i žene ove zemlje više neće biti zaboravljeni. Razaranje Amerike prestaje.Novi šef Bele kuće rekao je da će SAD biti na prvom mestu.- Boriću se za vas svom snagom i nikad vas neću izneveriti. Amerika će ponovo da pobeđuje, i to kao nikad pre. Sklonićemo ljude sa socijalnog programa i poštovaćemo dva jednostavna pravila: kupujmo američko i zapošljavajmo Amerikance. Ujedinićemo civilizovani svet protiv radikalnih islamista, koje ćemo zbrisati s lica zemlje. Ne prihvatam više političare koji samo pričaju i ništa ne rade, samo se žale. Vreme za prazne govore je prošlo. Zajedno ćemo Ameriku ponovo učiniti bogatom, ponovo ćemo je učiniti ponosnom - rekao je Tramp.Od crkve do Bele kućeNakon toga Obama mu je samo rekao:- Odličan posao!Inauguracione svečanosti juče su počele odlaskom Trampa i Melanije u Crkvu Svetog Jovana u Vašingtonu. Tu je prisustvovao jutarnjoj službi, a zatim se s porodicom, potpredsednikom Majkom Pensom, članovima kabineta i prijateljima uputio u Belu kuću, gde su ih dočekali Barak i Mišel Obama. Nakon što je Melanija darovala Mišel nakitom, dva para su ušla u predsedničku rezidenciju. Iako se ne zna šta su unutra radili i pričali, najavljeno je da će popiti čaj ili kafu. Posle razgovora uputili su se do Kapitol hila, gde su prvo Pens, pa Tramp položili zakletvu.Sad već bivši predsednik Barak Obama objavio je juče na Tviteru oproštajnu poruku:- Najveća čast u životu bila mi je da služim vama. Neću prestati, buću ovde kao građanin, inspirisan vašim glasovima slobode i pravde, humora i ljubavi.

Primopredaja Bele kuće... Obame i Trampovi
Primopredaja Bele kuće... Obame i Trampovi

Slovenka poručilaMELANIJA: OD SUTRA RADIMOVeče pre inauguracije, na prvim svečanostima vezanim za preuzimanje dužnosti, Melanija Tramp je održala kratak govor:- Divno je biti ovde. Sutra počinjemo da radimo. Učinićemo Ameriku ponovo velikom.Ona je juče zbunila Mišel Obamu kad im je donela poklon. Kako javljaju mediji, reč je o nakitu.

Hilari KlintonPUCA OD MUKE, A MORA DA SE SMEŠIOd svih prisutnih reporteri su posebnu pažnju obratili na Bila i Hilari Klinton, koji su takođe prisustvovali inauguraciji. Oni su bili tu jer pravila zahtevaju da svečanosti prisustvuju bivši predsednici. Ipak, Hilari je sve vreme, čak i kad se na silu smejala, pokazivala da joj nije svejedno jer je očekivala da će ona na Kapitol hilu postati prva žena na čelu SAD.

Vučić i Nikolić čestitaliDA OSNAŽIMO PRIJATELJSTVOSrpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić čestitali su Trampu stupanje na dužnost. Vučić se nada da će nastaviti da jačaju odnose Srbije i SAD, a Nikolić osnaživanju tradicionalnog prijateljstva dve zemlje.

E.K. Foto: Kevin Lamark

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track