TRAMP PRAVI NAJVEĆU ARMIJU IKADA I KREĆE U SIRIJU: Amerika, Rusija i Turska ZAJEDNO protiv islamista
Foto: AP 2016

Čeka se inauguracija

TRAMP PRAVI NAJVEĆU ARMIJU IKADA I KREĆE U SIRIJU: Amerika, Rusija i Turska ZAJEDNO protiv islamista

Planeta -

Prema izvorima portala Debka iz Vašingtona, savetnik za nacionalnu bezbednost Trampa general-potpukovnik Majkl Flin ima "tajne bliske kontakte sa šefom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim, kao i predsednikom Turske Tajipom Erdoganom ali i jordanskim kraljem Abdulahom".

Na sajtu tvrde da se grupa bavi tajnim razgovorima i sprema za kombinovane napade na bastione ID u Iraku i Siriji, ubrzo nakon što Tramp položi zakletvu kao predsednik u januaru 2017. godine.

"Njihov plan rada bi takođe uključio redovnu vojsku Turske, Jordana, Iraka i boraca iz Persijskog zaliva", piše portal. Izvor tvrdi da postoji još jedan nagoveštaj potencijalne saradnje od samog sirijskog predsednika Bašara Asada.

On je nedavno u intervjuu za portugalski radio izjavio: "Ako se Tramp bori protiv terorista, jasno je da ćemo biti prirodni saveznik, zajedno sa Rusima, Irancima i mnogim drugim narodima koji žele da poraze teroriste".

"Iako smo još uvek u preliminarnoj fazi, pregovori su proizveli prvi opipljiv rezultat: vojna prethodnica snaga Ujedinjenih nacija stigla je na sirijsku stranu Golana".

"Oni će zauzeti poziciju u bivšoj bazi Favar, 4 kilometra istočno od Kuneitra, koji je evakuisan u sirijskim borbama. Glavni deo snaga, oko 1.000 vojnika UN i 70 osmatrača bi uskoro trebalo da preuzmu zadatak ponovnog demilitarizovanja zone koja razdvaja Izrael i Siriju pod ugovorom o primirju iz 1974. godine."

Vol strit džurnal je takođe izvestio u sredu da je Donald Tramp Junior, najstariji sin predsednika, imao privatne razgovore sa diplomatama, poslovnim ljudima i političarima u Parizu prošlog meseca, sa jednim od glavnih fokusa da se pronalađe način saradnje sa Rusijom i okonča rat u Siriji.

Jedan od prisutnih na sastanku je Randa Kazis, koja vodi sirijski opozicioni Pokret pluralističkog društva. "Opozicija je dobila nadu da će politički proces krenuti napred a Rusija i SAD će postići sporazum po pitanju sirijske krize, zbog Trumpove pobede", rekla je Kasis za Sputnjik njuz nakon izbora.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track