TRAMP ZAVRĆE SLAVINU ALBANCIMA SA KOSOVA: Ovo je odluka koja će im NAJVIŠE ŠTETITI!
Foto: Reuters

Nema više pomoći

TRAMP ZAVRĆE SLAVINU ALBANCIMA SA KOSOVA: Ovo je odluka koja će im NAJVIŠE ŠTETITI!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je povećanje budžeta za odbranu za više od 54 milijarde dolara, a kako bi se razlika nadoknadila, najviše bi mogla da pretrpi pomoć koju ta države šalje u inostranstvo.

Najveći i najeskpanzivniji program strane pomoći na sveti imaju Sjedinjene Američke Države i njihov godišnji budžet u tu svrhu iznosi čak 50 milijardi dolara.

Trampov tim je ranije najavio kako bi "bilo jako dobro kada bi SAD prestala da pomaže stranim državama, a pogotovo onim koje je mrze."

Inače, najveći primalac američke pomoći je Avganistan koji godišnje dobija milijardu dolara, potom sledi Jordan sa 632,4 miliona i Etiopija 512,6 miliona dolara.

Kako je administracija ukupno 45. predsednika SAD najavila da će doći do kresanja nepotrebnih troškova u regionima koji nemaju naročitu stratešku važnost za tu zemlju, a s obzirom da Tramp do sada nije pokazao preveliko interesovanje za Balkan, verovatno će i ovo malo novca što region dobija prestati da stiže iz Vašingtona.

Svakako, Kosovo bi se kao najveći primalac američke pomoći na Balkanu našlo u velikom problemu pošto godišnje od Amerikanaca prima 30 miliona dolara.

Iako ta pomoć deluje smešna u odnosu na one koje dobijaju gore pomenute države, svakako je najveća u našem regionu, a s obzirom da se u srpskoj južnoj pokrajini uglavnom živi od strane pomoći, zavrtanje slavine će izazvati ogromne probleme.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Što se tiče ostatka regiona, Srbija je u 2016. od SAD dobila 8,51 milion dolara, što je smanjenje od čak 83% u odnosu na 2015. godinu, kada smo od SAD dobili 15,6 miliona dolara pomoći.

Sličnu sumu dobija i Albanija, koja je u 2016. od Vašingtona dobila 8,16 miliona dolara, 33% manje nego u 2015. kada je dobila 10,8 miliona.

BiH je u 2016. dobila 12,4 miliona dolara, što je za čak 68% manje od 2015. kada je iz SAD stigao skoro 21 milion dolara. Hrvatska je dobila tek 137.514 dolara, što je za 213% posto manje nego 2015. kada je Zagreb od Vašingtona dobio 432.156 dolara, dok Crna Gora nije dobila ni dolar.

FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

Umanjenje troškova za pomoć Balkanu, nastao za vreme Baraka Obame, jasno pokazuje da SAD u tom smislu nisu naročito zainteresovane za ovaj region. S Trampovim obećanjem o dodatnom kresanju budžeta, ta suma mogla bi se dodatno smanjiti.

Ovakvi postupci administracije novog predsednika SAD doprinose tvrdnji koju je nedavno izneo nemački politikolog Zibo Jansen, a to je da Tramp polako prepušta Balkan u ruke Vladimiru Putinu i Rusiji.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

U intervjuu za Dojče vele Jansen je rekao da misli da će se Tramp potpuno povući i Balkan "proglasiti evropskim pitanjem".

"S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni: recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU, a to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj", istakao je Jansen, koji je predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trump biografija

(Foreign Policy)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track