TRAMPOVA DESNA RUKA: Najkonzervativniji republikanac u istoriji Amerike postaje potpredsednik
Foto: Reuters

Stajaće rame uz rame

TRAMPOVA DESNA RUKA: Najkonzervativniji republikanac u istoriji Amerike postaje potpredsednik

Planeta -

Izabrani potpredsednik SAD Majkl Pens, izjavio je danas, povodom pobede republikanca Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, da su građani SAD rekli svoje. Majkl Pens, političar i advokat, izabran je za 48. potpredsednika SAD, a od 2013. godine bio je guverner američke savezne države Indijane.

Majkl Pens je izjavio danas, povodom pobede republikanca Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, da su građani SAD rekli svoje.

– Građani Amerike su rekli svoje - rekao je Pens, a prenosi Rojters.

On je dodao da će Trampovo vođstvo i vizija Ameriku ponovo učiniti velikom.

Pens je član Republikanske stranke. Bio je predstavnik iz 6. kongresnog okruga Indijane od 2001. do 2013., a bio je i na funkciji predsedavajućeg Republikanske konferencije Predstavničkog doma od 2009. do 2011. Po svom svetonazoru Pens je konzervativac i pristalica pokreta Čajanke.

Pens je najkonzervativniji potpredsednik u istoriji Amerike, a uzor mu je Dik Čejni, 46. potpredsednik Amerike.

Njujork Tajms je objavio da je Pens kontaktirao Trampa neposredno pred izbore i rekao mu da će morati da se snađe u narednih 48 sati jer on smatra da nije efektivna zamena za njega. Posle toga je Pens izjavio za CNN da je “laž da je i u jednom trenutku želeo da odustane od svoje uloge i da je nominacija za potpredsednika najveća čast koju je ikada doživeo”.

Kao guverner Pens je neuspešno pokušao da spreči dolazak Sirijskih izbeglica u Indijanu. U februaru 2016. godine federalni sud je doneo odluku da je Pensova zabrana sredstava za lokalne NGO organizacije za pomoć izbeglicama neustavna.

(Agencije/EPK)

Pens je takođe izjavio da “podržava Trampov poziv da se suspenduju imigracije u zemljama koje su pod uticajem terorizma i da takve imigracije predstavljaju u ovom trenutku pretnju za Ameriku”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track