TUGA U CELOJ EVROPI: Zastave u Nemačkoj i na institucijama EU na pola koplja!
Foto: Profimedia

Teroristički napad u Parizi

TUGA U CELOJ EVROPI: Zastave u Nemačkoj i na institucijama EU na pola koplja!

Planeta -
Nemačka vlada donela je odluku da na svim zvaničnim institucijama spusti zastave na pola koplja u znak solidarnosti sa Francuskom zbog sinoćjeg terorističkog napada u Parizu.

U međuvremenu, ispred zgrade francuske ambasade u Berlinu građani su upalili sveće i ostavili poruke saučešća, preneo je AP.

I zastave u evropskim institucijama u Briselu spuštene su jutros na pola koplja zbog sinoćjeg terorističkog napada u Parizu, a najviši zvaničnici Evropske unije i NATO uputili su izraze saučesća Francuskoj i porodicama žrtava. Belgijske vlasti su poručile svojim građanim ada ne putuju u Pariz bez preke potrebe.

Predsednik Evropskog saveta Donald Task je u pismu francuskom predsedniku Fransoa Olandu poručio da Francuska neće ostati sama u borbi protiv terorizma i da će ovu temu uvrstiti na dnevni red predstojeći sastanak grupe G20 u Antaliji.

"Moramo sprečiti da ovaj tragični i sramotni teroristički čin ispuni svoju svrhu: da podeli, uplaši i podrije slobodu, jednakost i bratstvo, koje Francusku čine velikom nacijom i ugrađeni su u srce EU", napisao je Tusk. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je poručio da su saveznici jedinstveni u borbi protiv terorizma i da će demokratija ostati nepobeđena. Izraze gnušanja zbog napada u kojima je poginulo više od sto ljudi i poruke solidarnosti uputili su danas i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i mnogi drugi evropski funkcioneri i poslanici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track