TURCI NAJAVILI DA ĆE KRŠITI SIRIJSKO PRIMIRJE: Nastaviće da deluju protiv Kurda u Siriji
Foto: AP 22 FEB 2015

Reakcija

TURCI NAJAVILI DA ĆE KRŠITI SIRIJSKO PRIMIRJE: Nastaviće da deluju protiv Kurda u Siriji

Planeta -
Turska zadržava pravo da preduzme dodatne mere protiv sirijskih Kurda, koji su već meta turske artiljerije, izjavio je danas u Ankari visoki turski zvaničnik nekoliko sati pre stupanja na snagu prekida vatre u Siriji

Portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin ponovo je kritikovao podršku SAD sirijskim Kurdima, odnosno pripadnicima kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (JNZ), koje smatra teroristima kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK).

"Oni (Kurdi) su svesni da će situacija biti u njihovu korist. Imaju podršku Amerikanaca, sirijskog predsednika Bašara el Asada i Rusa", rekao je Kalin i dodao da će Turska "preduzeti dodatne mere ako se situacija pogorša".

Turska artiljerija već danima gađa položaje Kurda na severu Sirije, gde u ponoć treba da stupi na snagu primirje. Dogovor o prekidu vatre nedavno su postigli SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe, kao i Turska.

Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide Front Al Nusra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track