TURCI NEMILOSRDNI: Uhapšeno 435 migranata, među njima i deca

Pali i krijumčari

TURCI NEMILOSRDNI: Uhapšeno 435 migranata, među njima i deca

Planeta -
Prema lokalnim propisima izbeglice mogu da dobiju kaznu od 2.200 turskih funti (700 evra)

ISTANBUL - Turska policija uhapsila je 435 migranata, većinom Sirijaca, koji su pokušali da stignu do grčkog ostrva Lezbosa iz Ajvačika, u severozapadnoj turskoj oblasti Marmara, javila je danas zvanična novinska agencija Anadolija. Privedena su trojica Turaka osumnjičenih da su im pomagali, i biće izvedeni pred sud, navela je agencija.

Po turskim zakonima, krijumčari ljudima mogu da dobiju do osam godina zatvora. Među uhapšenim migranitima ima muškaraca, žena čak i dece iz Sirije, Avganistana, Mjanmara i Pakistana, naveo je isti izvor. Najviše je Sirijaca, 345.

Policija je u operaciji zaplenila dva broda, dva motorna čamca i veliki broj pojaseva za spasavanje. Migranti su posle ispitivanja u policiji prebačeni u izbeglički kamp. Oni mogu prema turskim propisima da dobiju kaznu od 2.200 turskih funti (700 evra).

Svakog dana migranti pristižu na grčka ostrva, Foto: Reuters
Svakog dana migranti pristižu na grčka ostrva, Foto: Reuters

Broj izbeglica koje pokušavaju da pređu na grčka ostrva iz Turske je jako porastao zbog toplog leta i povoljnih vremenskih prilika. Prelaz preko mora ka Grčkoj je kratak, ali opasan. U utorak se utopilo pet Sirijskih izbeglica koji su krenuli iz Bodruma kada se čamac u kojem su bili sa još 24 osobe, prevrnuo i potopio. Po navodima direktora Centra za istražuivanje o azilu i migracijama sa sedištem u Ankari, četiri godine od početka građanskog rata u Siriji, većina sirijskih izbeglica, od kojih 1,8 milion živi u Turskoj, izgubila je nadu da će se jednog dana vratiti kući, i okreću se ka Evropi.

Turske službe su u jednom mesecu spasle skoro 18.300 izbeglica u Egejskom moru, javila je ove nedelje turska vlada. U prvih sedam meseci ove godine 124.000 izbeglica stiglo je na obale Grčke, što je povećanje od 750 odsto odsto u odnosu na 2014. godinu, prema proceni UN-a. Samo u toku prošlog meseca u Grčku je stiglo 50.000 izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track