TURSKA EVAKUISALA GRAD NA GRANICI SA SIRIJOM: Počinje velika ofanziva protiv džihadista!
Foto: AP

Uz Siriju protiv ID

TURSKA EVAKUISALA GRAD NA GRANICI SA SIRIJOM: Počinje velika ofanziva protiv džihadista!

Planeta -

Turska je danas naložila evakuaciju stanovnika Karkamiša, grada na granici sa Sirijom, nedaleko od Džarabulusa koji je pod kontrolom Islamske države, javila je televizija CNN Turk.

Policija je preko megafona upozorila građane da se evakuišu "iz bezbednosnih razloga" iz grada Karkamiša, na koji su ispaljene dve minobacačke granata sa teritorije Sirije, prenosi AFP.

Mediji takođe prenose da sirijski pobunjenici koje podržava Ankara pripremaju veliku ofanzivu kako bi povratili Džarabulus iz ruku džihadista.

Istovremeno, danas je u Ankari turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Turska pružiti svaku vrstu podrške operacijama protiv džihadista Islamske države iz Sirije i Iraka, uključujući i moguću ofanzivu na Džarabulus, koji je pod kontrolom IS.

On je naveo da je njegova zemlja odlučna u borbi protiv IS i kurdskih milicija, "kako u Turskoj, tako i izvan nje", rekavši da su te dve grupe intenzivirale napade u Turskoj posle prošlomesečnog pokušaja vojnog puča.

Čavušoglu nije precizirao kakva će biti planirana turska podrška, navodi AP. On je na konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom rekao da je Turska ubila oko 650 džihadista u vazdušnim udarima izvedenim iz vojne baze na severu Iraka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track