TURSKA NAPADA ID U MOSULU, BEZ OBZIRA NA PROTEST IRAKA: Ako mi nismo sigurni, nije niko u regionu
Foto: Anadolija

Novo žarište

TURSKA NAPADA ID U MOSULU, BEZ OBZIRA NA PROTEST IRAKA: Ako mi nismo sigurni, nije niko u regionu

Planeta -

Turska je odlučna u tome da učestvuje u planu koalicijskih snaga za oslobađanje iračkog grada Mosula od Islamske države, a implementiraće i "plan B" ako u to ne bude uključena, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je u govoru u gradu Konjui rekao da će Turska u narednim danima svojim međunarodnim partnerima izraziti želju da učestvuje u toj operaciji, ali nije otkrio šta podrazumeva alternativna strategija.

Ankara je u sukobu sa Bagdadom oko toga ko bi trebalo da učestvuje u napadu na Mosul koji će uz američku podršku započeti ovog meseca.Turska strahuje da će učešće šiitske milicije, na koju se iračka vojska u prošlosti oslanjala, izazvati sektaške sukobe i egzodus izbeglica.

"Koalicijskim snagama ćemo preneti naš zahtev i odlučnost da zauzmemo svoje mesto u koaliciji u Iraku. Ako nas ne žele, na snagu će stupiti naš "plan B". Ako Turska nije sigurna, niko nije u regionu", rekao je Erdogan.

Turski vojnici uvežbavaju sunitske muslimane i savezničke kurdske jedinice pešmerge u iračkom kampu Bašikua u blizini Mosula, i žele da učestvuju u sukobu. Bagdad se protivi turskom vojnom prisustvu u severnom Iraku.

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da Turska rizikuje pokretanje regionalnog rata. Njegova vlada je zatražila hitno zasedanje Saveta bezbednosi UN kako bi se raspravilo o toj temi, a obe države su povukle svoje predstavnike.

"Pozvali ste nas u Bašikju, a sad nam kažete da odemo. Oprostite, ali ja tamo imam rodbinu, ja tamo imam turkmensku i tursku braću koji su nas zamolili da dođemo i pomognemo”, istakao je Erdogan, dodavši da mu je “žao, ali da neće otići”.

Turska državna novinska agencija Anadolija ranije je objavila će vojne jedinice koje su Turci trenirali u Bašikji biti deo planiranog napada na Mosul, citirajući zvaničnike za koje tvrdi da su bili uključeni u pregovorima sa SAD-om, kao i izvore u Iraku.

Očekuje se da će operacija započeti u narednim danima "ako ne bude nekih vanrednih okolnosti".Mosul, dom 1,5 miliona stanovnika, središte je samoproglašenog kalifata Islamske države od 2014. godine.

(Net.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track