TURSKA POTVRDILA: Uhapšeni piloti koji su oborili ruski avion iznad Sirije!
Foto: Wikipedia

TURSKA POTVRDILA: Uhapšeni piloti koji su oborili ruski avion iznad Sirije!

Planeta -

Ministar pravde Turske potvrdio je da su uhapšeni piloti koji oborili ruski Su-24 iznad Sirije. Bekir Bozdag potvrdio je hapšenje pilota koji su oborili ruski Su-24 u novembru 2015. godine u Siriji, prenela je televizija „Haberturk“.

„Među onima koji su uhapšeni zbog puča su i piloti koji su oborili ruski avion“, rekao je turski ministar pravde.

U petak je grupa pripadnika vojske pokušala da preuzme vlast u Turskoj. Na ulice Ankare i Istanbula izašla je vojna tehnika, čuli su se pucnjevi i eksplozije. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da pokušaj puča nije uspeo i da je vlast spremna da slomi otpor vojske.

Podsetimo, ruski avion oboren je krajem prošle godine iznad Sirije, iako su u prvi mah vlasti u Ankari tvrdile da povredio vazdušni prostor Turske.

Napad na ruski avion Su-24 - to je udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista, rekao je tada ruski predsednik Vladimir Putin i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

"Ne mogu na drugačiji način da okvalifikujem to što se dogodilo", rekao je ruski lider. On je rekao da je ruski avion oborio turski lovac raketom "vazduh-vazduh".

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je obaranje ruskog aviona bezobzirnom i zločinačkom akcijom turskih vlasti.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je i snimak koji dokazuje da ruski borbeni avion, koji su oborili turski avioni u Siriji, nikada nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Potom je i jedan ruski portal objavio rekonstrukciju samog obaranja ruskog aviona.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u jednoj od svojih prvih izjava povodom ovog incidenta rekao da se njegova zemlja zasigurno neće izvinjavati

"Ako neko treba da se izvinjava, to nismo mi. Oni koji su narušili naš vazdušni prostor treba da se izvinjavaju. Naši piloti i oružane snage jednostavno su vršili svoju dužnost, koja se sastoji u odgovaranju na kršenje pravila. Mislim da je u tome ključ", rekao je tada Erdogan.

Ipak, pre manje od mesec dana, Erdogan je "promenio ploču" i uputio izvinjenje Putinu.

Erdogan je u pismu koje je poslao Putinu iskazao i spremnost da se obnove odnosi Ankare i Moskve, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Erdogan je Rusiju nazvao "prijateljem i strateškim partnerom" Ankare, sa kojim tuski zvaničnici ne žele da pokvare odnose.

Koliko je ovo izvinjenje za mnoge bilo očekivano to jest neočekivano pokazuje i crtani fil u trajanju od 38 sekundi koji "pokazuje" zbog čega se Erdogan ipak izvinio ruskom predsedniku.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track