TUSK POZIVA NA SMIRIVANJE SITUACIJE: Ovo je opasan trenutak, ostanimo hladne glave
Foto: AP

Apel na razum

TUSK POZIVA NA SMIRIVANJE SITUACIJE: Ovo je opasan trenutak, ostanimo hladne glave

Planeta -
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas na smirivanje situacije nakon što je Turska, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, oborila ruski borbeni avion na sirijskoj granici

"U ovom opasnom trenutku nakon obaranja ruskog aviona, svi treba da ostanu hladne glave i mirni", napisao je bivši premijer Poljske na društvenoj mreži Tviter. Tusk će biti domaćin samita EU sa Turskom u nedelju u Briselu, na kome će glavna tema biti sporazum u cilju zaustavljanja izbegličke krize u Evropi, preneo je AFP.

Evropska komisija, izvršno telo 28-članog evropskog bloka, saopštila je da "pažljivo prati dešavanja" i "pokušava da sazna šta se tačno dogodilo" sa ruskim avionom. NATO članica Turska je ranije saopštila da je oborila ruski avion Su-24 zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora.

Ruski predsednik Vladimir Putin okarakterisao je potez Turske kao "udarac u leđa" i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

Turska je zahtev za članstvo u EU podnela 1987, ali je u tom procesu bilo malo napretka, a kao glavne prepreke pokazala su se pitanja osnovnih sloboda i budućnost Kipra, navela je francuska agencija. EU u međuvremenu treba da odluči u decembru da li će zadržati sankcije Moskvi, uvedene zbog konflikta u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track