U IRANU ZABRANJEN ALKOHOL A NIKAD VIŠE PIJANIH VOZAČA: Za 12 meseci priveli čak 2.900 pijanaca
Foto: Profimedia

Propisi

U IRANU ZABRANJEN ALKOHOL A NIKAD VIŠE PIJANIH VOZAČA: Za 12 meseci priveli čak 2.900 pijanaca

Planeta -

Policija u Teheranu u prethodnih 12 meseci privela je 2.900 pijanih vozača, izjavio je danas visoki zvaničnik policije. "Uprkos islamskoj zabrani korišćenja alkohola, broj pijanih ljudi za volanom je alarmatnan", izjavio je policijski zvaničnik.

Alkohol je zabranjen u Iranu od revolucije 1979. godine, a oni koji krše zakon mogu da budu novčano kažnjeni, privedeni ili osuđeni na zatvorsku kaznu.

Samo hrišćanska manjina u Iranu ima pravo na proizvodnju vina u verske svrhe, prenosi AFP. Povećana potražnja za svim vrstama alkoholnih pića je povećala i šverc alkohola iz Iraka i Turske.

Uz naduvane cene koje naplaćuju šverceri, potražnja za alkoholom je dovela i do jeftinije ponude piva, vina i rakije koje Iranci nelegalno proizvode u kućnim uslovima i često su lošeg kvaliteta i opasne po zdravlje.

Prema zvaničnim podacima, u Iranu ima 200.000 alkoholičara, dok više od milion Iranaca redovno konzumira alkohol. Novčana kazna za prestupnike je udvostručena sa 2.000.000 riala (60 dolara) na 4.000.000 riala (120 dolara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track