U KINI JEDU PSE: Svakog juna pojedu i do 10.000 mačaka i pasa
Foto: AP

Festival mesa još nije zabranjen

U KINI JEDU PSE: Svakog juna pojedu i do 10.000 mačaka i pasa

Planeta -
U južnoj Kini tokom Julin festivala može se konzumirati pseće meso što nailazi na oštre reakcije aktivista koji se bore za prava životinja

I ovog juna oko 10.000 pasa i mačaka buće skuvano i pojedeno u Julinu u provinciji Guangdži u južnoj Kini tokom festivala psećeg mesa. Na kineskim društvenim mrežama festival u Julinu poslednjih godina je došao u središte pažnje zbog velikog broja ljubitelja životinja, uglavnom iz Kine, koji se tome protive.

Iako konzumacija psećeg mesa nije protivzakonita u Kini, mišljenja su podeljenja oko toga koliko sve to zapravo ima veze sa tradicijom.

Ove godine reakcije su se proširile po celom svetu. Najaktivniji protivnici Julin festivala su iz Velike Britanije, SAD i Australije. Jedna od najglasnijih je američka grupa za dobrobit životinja Duo Duo. Oni su pokrenuli peticiju za ukidanje festivala i prikupili više od 200.000 potpisa. Mnoge poznate ličnosti takođe se protive ovom događaju.

U Kini se na pseće meso gleda kao na nešto jako zdravo. No, aktivisti Duo Duo grupe tvrde kako se psi u Julin dovoze s crnog tržišta te mogu biti zaraženi dok njihovi konzumenti misle kako su zaštićeni, ali upozoravaju oni, nisu.

http://www.youtube.com/watch?v=YfaZeIxHFUM

(Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track