U  ZNAK SEĆANJA NA 6 MILIONA ŽRTAVA: Izrael obeležava Dan holokausta
Foto: Reuters

Sirene tačno u 10 sati

U ZNAK SEĆANJA NA 6 MILIONA ŽRTAVA: Izrael obeležava Dan holokausta

Planeta -

Izrael je večeras započeo obeležavanje Dana holokausta ceremonijom u Jad Vašemu u Jerusalimu, u znak sećanja na šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti u Drugom svetskom ratu.

Centralna tema ovogodišnje ceremonije je "Borba za očuvanje duha humanosti u holokaustu". Predsednik Izraela Ruven Rivlin se u svom govoru obratio preživelima u holokaustu od kojih je zatražio oproštenje.

"Došao sam ovde da tražim oproštenje od svakog od vas. Nismo razumeli, nismo želeli da razumemo i nismo učinili dovoljno. Antisemitizam i progon Jevreja nisu iščezli. To je teška hronična bolest koja prodire duboko u srce i istoriju nacije. Mi ga nalazimo danas u glasovima koji se mogu čuti u srcu drugačije Evrope - od britanske levice i ekstremne desnice u istočnoj Evropi i Evropi u celini i područjima širom arapskog sveta", rekao je on.

Rivlin je najavio da će se "država Izrael baviti tim anitisemitizmom da osigura nacionalni dom i jevrejsku armiju koja štiti opstanak nacije". "Mi se nikada nećemo stideti što smo voljni da se borimo. Mi smo nacija koja je preživela i nastavićemo da preživljavamo zahvaljujući našem snažnom duhu", istakao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je obraćajući se okupljenima posle Rivlina istakao: "Naša je dužnost da omogućimo svim preživelima da nastavite svoj život udobno i sa dostojanstvom. Gospodine predsedniče u pravu ste, tokom godina nismo uradili dovoljno".

Benjamin Netanjahu, Foto: AP
Benjamin Netanjahu, Foto: AP

On je najavio da će se učiniti više u narednim godinama jer je jevrejski narod to zaslužio. Tokom ceremonije je šestoro preživelih u holokaustu zapalilo šest baklji, svaku za milion ubijenih Jevreja. Netanjahu i njegova supruga Sara sastali su se sa njima pre ceremonije u sali gde se održavaju sednice izraelske vlade. Izraelski premijer je rekao da je to vrlo simbolično i značajno da oko 70 godina posle "najgore katastrofe jevrejskog naroda i čovečanstva u celini preživeli u holokaustu sede u centru suvereniteta jevrejskog naroda, u novoj državi, u drevnoj zemlji".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obeležavanje Dana holokausta nastavlja se sutra dvominutnim ćutanjem u znak sećanja na ubijene. Sirene će se tačno u deset sati oglasiti širom zemlje i na taj zvuk Izraelci će pognutih glava stati na ulicama, prekinuti rad u fabrikama, nastavu u školama, vozači zaustaviti svoja vozila... Imena ubijenih čitaće se u Knesetu-izraelskom parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track