UBISTVA, OTMICE, BOMBE: Šta sve Severna Kroreja koristi protiv neistomišljenika
Foto: AP

Posle Kim Džong-nama

UBISTVA, OTMICE, BOMBE: Šta sve Severna Kroreja koristi protiv neistomišljenika

Planeta -

Severna Koreja nas malo čime više može da iznenadi, a Južna Koreja je nakon smrti Kimovog polubrata podsetila na deo njihovih incidenata.

Južna Koreja optužila je severnokorejske agente da stoje iza neočekivane smrti Kima Džong-nama, sina bivšeg diktatora Kima Džong-Ila. Ako se optužbe pokažu tačnima, biće to tek poslednji u nizu atentata i napada tajnih agenata severnokorejske obaveštajne službe na disidente i južnokorejske državljane.

Bomba u avionu

Kako piše CNN, krajem 1987. godine u avionu Korian Era eksplodirala je bomba i poginulo je svih 115 ljudi na letu. Istragom je utvrđeno da je dvoje severnokorejskih agenata postavilo bombu tokom presedanja u Abu Dabiju.

Njih dvoje su se iskrcali i bomba je eksplodirala dok je avion leteo iznad Andamanskog mora. Dok se policija približavala tajnim agentima, oboje su progutali cijanid i pokušali samoubistvo. Kim Hjon-hui je preživela i na kraju je poslata Južnoj Koreji gde je osuđena na smrt. Kasnije je pomilovana i nastavila je da sarađuje sa južnokorejskim vlastima.

Pokušaj atentata

Sedam godina je disident i prebeg Park Sang-hak slao balone sa kritikama na račun Severne Koreje i vladajućeg režima. Dok se on skrivao u Južnoj Koreji, sve vreme su mu pretili, a krajem 2012. godine su pretnje odlučili da pretvore u delo.

Severnokorejski ubica je pokušao da ubije Parka koristeći olovku koja je ispaljivala otrovne kuglice. "Pištolj možete videti, ali ova oružja su tako neprimetna da je neverojatno lako ubiti nekoga. Bio bih mrtav na licu mesta", ispričao je Park 2012. godine za CNN. Na njegovu sreću, nesuđeni ubica uhvaćen je nedugo pre pokušaja atentata.

Otmica reditelja

Reditelj Šin Sang-ok i glumica Čoi Eun-hi nekad su bili pravi kraljevski par u okvirima južnokorejske kinematografije. U junu 1978. godine je Čoi oteta u Hong Kongu, a Šina je zadesila ista sudbina šest meseci kasnije dok je pokušavao da otkrije što se dogodilo njegovoj supruzi.

Ispostavilo se da su ih oteli severnokorejski agenti kako bi dvojac snimao filmove za potrebe režima Kim Džong-ila. Možda i najpoznatiji je Pulgasari, priča o mitskom čudovištu sličnom Godzili.

Špijuniranje u Južnoj Koreji

Osim brojnih pokušaja ubistava, tajni agenti severnokorejske obaveštajne službe godinama špijuniraju južno od granice. Von Džong-hva osuđena je na pet godina zatvora nakon što je priznala da je zavodila južnokorejske oficire kako bi iz njih izvukla tajne informacije.

Bivši severnokorejski špijun ispričao je medijima kako je prošao četvorogodišnje obrazovanje gde su ga učili borilačkim veštinama, ronjenju i baratanju eksplozivima.

"Špijuni su jednaki generalima. Špijuni su jako važni Severnoj Koreji", ispričao je Kim Dong-šik 2015. godine.

Ostale otmice

Od sedamdesetih godina prošlog veka, severnokorejski agenti oteli su najmanje 17 Japanaca, a neke procene kažu da je i više od japanskih državljana oteto i prebačeno u Severnu Koreju. Japan službeno priznaje samo 17, a Severna Koreja kaže da su oteli 13 civila, nezavisna istraživanja kažu da bi žrtava moglo biti i znatno više.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track