UBLAŽILI STAV: Francuska neće tražiti ostavku Asada
Foto: Reuters

Zaokret

UBLAŽILI STAV: Francuska neće tražiti ostavku Asada

Planeta -
Ukoliko tražimo, pre nego što počnu pregovori, da Asad ode, nećemo odmaći daleko, rekao je ministar spoljnih poslova Loren Fabijus

PARIZ - Francuska neće zahtevati da sirijski predsednik Bašar al-Asad ode s vlasti kao preduslov za mirovne razgovore, rekao je ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus u razgovoru za list "Figaro".

"Ukoliko tražimo, pre nego li počnu pregovori, da Asad ode, nećemo odmaći daleko", rekao je Fabijus za današnje izdanje lista, preneo je AFP. Takav komentar, navodi AFP, predstavlja ublažavanje francuskog stava prema Asadu.

SAD i Britanija su već napravile sličan zaokret prema Siriji, dok je Rusija osnažila svoju podršku Asadu povećanim vojnim prisustvom u zemlji.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u subotu da će moći da se pregovara o tajmingu Asadovog odlaska nakon postizanja mirovnog dogovora.

Francuska veruje da će diplomatsko rešenje sirijske krize zahtevati stvaranje vlada nacionalnog jedinstva, u koju će biti uključeni i elementi Asadove administracije, kako bi "bila izbegnuta vrsta kolapsa viđenog u Iraku", rekao je Fabijus u intervjuu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track