UDRUŽUJU SNAGE: Fejsbuk, Tviter, Majkrosoft i Jutjub protiv terorizma
Foto: Reuters, 16.12.2015.

Protiv propagande

UDRUŽUJU SNAGE: Fejsbuk, Tviter, Majkrosoft i Jutjub protiv terorizma

Planeta -

Tehnološke kompanije rešile su da preduzmu zajedničku akciju protiv terorističke propagande na Internetu, pa tako Fejsbuk, Majkrosoft, Tviter i Jutjub udružuju snage kako bi, od početka 2017. godine, brže identifikovale takvu vrstu propagande i sprečile njeno širenje mrežom.

Cilj zajedničkog novog programa je uspostavljanje baze podataka o jedinstvenim digitalnim "otiscima prstiju", odnosno karakterističnim komponentama, kako bi se automatski identifikovali video-snimci ili fotografije koje ove kompanije potom mogu da uklone, prenosi AP.

U okviru novog partnerstva, kompanije su obećale da će razmenjivati između sebe karakteristične komponente "najekstremnijih i najgnusnijih terorističkih fotografija i video-snimaka" koje uklone iz svojih servisa, odnosno sadržinu koja bi se kosila sa njihovom politikom.

Očekuje se da će nova akcija tehnoloških kompanija biti u praksi pokrenuta početkom 2017. godine, kako bi se ublažila zabrinutost vlada zbog sadržine na društvenim mrežima za koju se smatra da sve više podstiče regrutovanje i radikalizovanje terorista, uz istovremeno balansiranje pitanja slobode izražavanja, navodi američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track