UHAPŠEN GADAFIJEV DVOJNIK: Preti mu 30 godina zatvora! Ali to nije sve...
Foto: Twitter

Krijumčario migrante

UHAPŠEN GADAFIJEV DVOJNIK: Preti mu 30 godina zatvora! Ali to nije sve...

Planeta -

Sudan je izručio Italiji državljanina Eritreje osumnjičenog da je jedan od glavnih organizatora mreže za krijumčarenje migranata, navodi italijanska policija. To je prvi put da je jedan osumnjičeni za vođenje krijumčarske mreže iz Afrike doveden pred lice pravde u Italiji od kada je počela izbeglička kriza u Evropi pre skoro tri godine.

Fotografije njega u trenutku kada je stigao u Rim objavljene su u sredu.

Medan Jedego Mered (35), čiji je nadimak "General", osumnjičen je da je preko svoje mreže krijumčario ljude iz podsaharske Afrike preko Libije do Evrope, navodi AP.

Međutim, njegovi prijatelji navode da je policija uhapsila pogrešnog čoveka. Kako kažu, njegoov ime je Merend Tesfamariam.

“Mislim da on nema nijednu kost u svom telu koja može da učini takve stvar. On je dobra, druželjubiva i mila osoba”, rekao je Hermon Berhe, čovek koji kaže da je odrastao sa uhapšenim čovekom.

Takođe, novinarka Meron Estefanos koja je Mereda intervjuisala prošle godine rekla je za švedske medije da čovek na slikama nije on nego 28-godišnji čovek koji se isto zove."On je samo izbeglica iz Kartuma, sirotan”, rekla je Meron Estefanos.

BBC saznaje da italijanska policija i dalje smatra da je uhapšen pravi čovek koji je “mozak” prebacivanja migranata u Evropu. Italijanska novinska agencija Ansa objavila je da je Mered optužen da je vođa i organizator jedne od najvećih kriminalnih grupa koje rade između centralne Afrike i Libije

Britanska Nacionalna agencija za kriminal saopštila je da je on poznat pod nadimkom "General", jer se trudio da oponaša izgled bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, preneo je Rojters.

On je 24. maja uhapšen u Sudanu zbog optužbi za trgovinu ljudima i podržavanje ilegalne imigracije, saopštili su italijanski i britanski zvaničnici.

Ukoliko bude optužen preti mu do 30 godina zatvora, dodali su oni.

(B92/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track