UHAPŠEN U OSIJEKU: Branimira Glavaša policija odvela u pritvor!
Foto: Beta

Najavljena žalba na odluku

UHAPŠEN U OSIJEKU: Branimira Glavaša policija odvela u pritvor!

Planeta -
Vrhovni sud danas je zvanično objavio rešenje kojim je prihvatio žalbu tužilaštva, preinačio rešenje Županijskog suda i ponovno odredio istražni zatvor za Glavaša

ZAGREB - Osuđeni za ratne zločine protiv srpskih civila Branimir Glavaš uhapšen je danas u Osijeku pošto mu je Vrhovni sud odredio istražni zatvor. Glavaš je policiju čekao u svom stanu u Osijeku, zajedno sa stranačkim kolegama.

Njegovo privođenje u istražni zatvor u Remetincu u Zagrebu naložio je zagrebački Županijski sud.

Glavašev advokat Dražen Matijević izjavio je novinarima u Osijeku da će podneti tužbu ustavnom sudu čim dobije sudsko rešenje o određivanju pritvora.

Vrhovni sud danas je zvanično objavio rešenje kojim je prihvatio žalbu tužilaštva, preinačio rešenje Županijskog suda i ponovno odredio istražni zatvor za Glavaša. Zaključeno je da bi Branimir Glavaš na slobodi mogao da uništi dokaze ili utiče na svedoke, a istražni zatvor, kako je navedeno u rešenju, može da traje do pravosnažnosti presude, ali ne duže od kazne na koju je optuženi nepravosnažno osuđen, što je deset godina.

Odluka Vrhovnog suda doneta je posle žalbe tužilaštva na odluku vanraspravnog veća Županijskog suda u Zagrebu koje je početkom februara odbilo da odredi istražni zatvor Branimiru Glavašu. Glavaš je, posle više od pet godina provedenih u zatvoru, pušten iz mostarskog zatvora jer je Ustavni sud u januaru poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi.

U zatvoru u BiH Branimir Glavaš je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo, uz hrvatsko, ima. Protiv njega je na snazi provostepena presuda kojom je zbog zločina u Osijeku, u slučajevima poznatijim kao "Selotejp" i "Garaža" osuđen na deset godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track