UHAPSILI RUSKOG ŠEFA ZA BORBU PROTIV EKONOMSKE KORUPCIJE: Pronašli mu 120 miliona evra u gotovini
Foto: Profimedija

Korupcija

UHAPSILI RUSKOG ŠEFA ZA BORBU PROTIV EKONOMSKE KORUPCIJE: Pronašli mu 120 miliona evra u gotovini

Planeta -

Više od 120 miliona evra u gotovini nadjeno kod visokog zvaničnika za borbu protiv korupcije u Rusiji, kome je odredjen pritvor zbog "velike korupcije", saopštile su vlasti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da je predsednik Vladimir Putin obavešten o tom slučaju i dodao da je borba protiv korupcije težak proces.

Dmitrij Zaharčenko, šef Odeljenja za borbu protiv ekonomskog kriminala, povezanog s Ministarstvom unutrašnjih poslova, u subotu je pritvoren pod optužbom za korupciju i zloupotrebu položaja.

Istražitelji su u petak u stanu njegovih rodjaka i u njegovom automobilu našli novčanice ukupne vrednosti veće od 120 miliona evra u raznim valutama.

Ruski mediji su objavili snimke stotina svežnjeva novčanica nagomilanih u kartonskim kutijama i plastičnim vrećama.

Po izvorima bliskim službi bezbednosti, prenosi list Novaja Gazeta, hapšenje Zaharčenka povezano je s hapšenjem kriminalnog bosa Zaharija Kalačova pre nekoliko meseci.

Više zvaničnika Ruskog istražnog komiteta, zaduženog za glavne krivične istrage u Rusiji, uhapšeno je u julu pod sumnjom da su zatvorili oči pred aktivnostima tog "kuma kriminalne grupe", u zamenu za mito od milion dolara.

Dmitrij Zaharčenko je tokom saslušanja u sudu u subotu demantovao svoju povezanost s organizovanim kriminalom, navodeći da nadjeni novac ne pripada njemu, ali odbijajući da kaže odakle mu je došao.

Po listu Novaja Gazeta, to je novac od pronevere više od 350 miliona evra prilikom rasformiranja banke Nota koju je ruska centralna banka zatvorila novembra 2015. godine.

Broj spektakularnih hapšenja visokih ruskih zvaničnika zbog korupcije je porastao poslednjih meseci, a stručnjaci ocenjuju da je to u okviru reorganizacije bezbednosnih službi, koje su nekad i u medjusobnom sukobu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track