UHVATILI OPASNOG TERORISTU: Nemački političari predlažu nagradu za Sirijce heroje
Foto: Reuters

Uspešna integracija

UHVATILI OPASNOG TERORISTU: Nemački političari predlažu nagradu za Sirijce heroje

Planeta -

Nemački političari predložili su danas da herojske izbeglice, koje su uhvatile sirijskog migranta osumnjičenog za planiranje bombaškog napada na aerodrom u Berlinu, dobiju prestižnu nemačku nagradu, istakavši da su oni primer uspešne integracije.

Delo dvojice Sirijaca koji su vezali osumnjičenog u svom stanu u Lajpcigu i pozvali policiju je retka pozitivna priča u migrantskoj krizi u Nemačkoj i Evropi, ocenjuje Rojters.

"Mladići su zaslužili Federalni krst za zasluge", rekao je stručnjak Socijal-demokratske stranke zadužen za odbranu Johanes Kars za list Bild, dodajući da su pokazali duboko poštovanje prema Nemcima.

"Teško je zamisliti veću integraciju, to je pravi primer", rekao je Kars.

Član CDU-a Jirgen Klimke je rekao da će ta nagrada, koja se dodeljuje za posebne zasluge, biti znak velikog priznanja i pokazati da se "hrabrost isplati".

Istražni organi veruju da je Sirijac Jaber Albakr (22), koji je u Nemačku došao prošle godine, trebalo uskoro da izvede napad poput onog u Parizu prošlog novembra, u kojem je poginulo 130 ljudi, kao i onog u Belgiji u martu u kojem je stradalo 32 ljudi.

Foto: Printscreen Twitter
Foto: Printscreen Twitter

Sumnjaju da je bio inspirisan Islamskom državom. Policija nije uspela da ga uhvati u subotu nakon čega je pokrenuta potraga za njime.

Jedan od zaslužnih mladića, Mohamed A. (35) rekao je da je sa još jednim čovekom pokupio Albakra na železničkoj stanici u Lajpcigu nakon što je kontaktirao onlajn mrežu za sirijske izbeglice.

Oni su zajedno jeli i otišli kod prijatelja. Shvativši da ga goni policija, savladali su ga i pozvali policiju, odbivši njegovu ponudu da ga puste u zamenu za novac.

"Toliko sam zahvalan što nas je Nemačka primila. Nismo mogli da mu dopustimo da naudi Nemcima", rekao je Mohamed za Bild.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track