UKRAJINA OPET POSTAJE NUKLEARNA SILA?: Njihovi radikali već registrovali nacrt zakona u skupštini
Foto: Shutterstock

Igranje s vatrom

UKRAJINA OPET POSTAJE NUKLEARNA SILA?: Njihovi radikali već registrovali nacrt zakona u skupštini

Planeta -

Grupa poslanika predložila je Vrhovnoj radi Ukrajine da povrati status nuklearne sile, a odgovarajući nacrt zakona u utorak je registrovan na zvaničnom sajtu Skupštine.

Poslanici Radikalne partije predlažu da se ukine zakon „O pristupanju Ukrajine sporazumu o neširenju nuklearnog oružja od 1. jula 1968.“ i da se obnovi pravo Ukrajine u vezi sa nuklearnim oružjem.

Kompletan tekst zakona još nije dostupan na sajtu Rade. Ranije je lider Radikalne partije Oleg Ljaško izjavio da Ukrajina ima sve zakonske osnove da povrati status nuklearne sile, jer, prema njegovom mišljenju, zemlje-potpisnice ne ispunjavaju Budimpeštanski memorandum.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza na teritoriji Ukrajine ostao je arsenal nuklearnog oružja, a 1993. godine zemlja je odustala od nuklearnog oružja pridruživanjem Budimpeštanskom sporazumu. Zauzvrat je Kijev dobio bezbednosne garancije od Rusije, SAD i Velike Britanije.

Nakon državnog prevrata 2014. godine Ukrajina je više puta izrazila nameru da povrati status nuklearne sile. Istovremeno, prvi ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk smatra da bi Kijev ličio na „majmuna sa bombom“ da nije odustao od nuklearnog oružja.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track